Zimska nutritivna bomba: Sezona je najzdravijeg povrća na svijetu, ne propustite ga uvrstiti u prehranu

Potočarka je trajna zeljasta biljka iz porodice kupusnjača, koja se često može naći kako raste u hladnim, plitkim potocima.

By
Marijana Markelić
Objavljeno 22.01.2025.

Zima je doba godine u kojem ima najmanje svježeg povrća, ali ono kojemu je tada sezona, nedvojbeno je najzdravije. Pobrinula se priroda za to, a znanost potvrdila.

Prema istraživanju koje je proveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), potočarka je najzdravije povrće na svijetu.

Povrće i voće bodovano je na temelju utjecaja na kronične bolesti te količine hranjivih tvari koje sadrži (kalij, vlakna, proteini, kalcij, željezo, tiamin, riboflavin, niacin, folat, cink i vitamini A, B6, B12, C, D, E i K).

Potočarka apsolutni pobjednik

Ovim sitnim zelenim listićima dodijeljeno je sto bodova, a odmah iza potočarke su kineski kupus sa 91,99 bodova, blitva s 89,27, cikla s 87,08 i špinat s 86,43 boda. Na samom dnu ljestvice je batat (10,47).

Potočarka osigurava 106 posto dnevnog unosa vitamina K (koji je neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi), 17 posto dnevnog unosa vitamina C (bitan za imunitet i zdravlje kože) i šest posto dnevnog unosa vitamina A (važan za vid i imunološku funkciju).

Sadrži više vitamina C od agruma i više željeza od špinata

Također obiluje fitokemikalijama i antioksidansima koje snižavaju rizik od raznih vrsta raka, jačaju otpornost organizma i saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition dokazalo je snažna ljekovita svojstva potočarke. Naime, redovita konzumacija prevenira rak prostate i debelog crijeva.

Sve ove hranjive tvari upakirane su u pomalo ljute sitne listove u kojima je tek pokoja kalorija, što znači da su vam savršen izbor ako ste odlučili skinuti kilograme i podići kvalitetu prehrane.

Kako potočarku uvrstiti u prehranu?

Vrlo jednostavno – dodajte ju u salate i u sendviče. Potočarku obvezno jedite sirovu.

Potočarku kombinirajte s jabukom, orasima  i špinatom te dressingom od limuna i maslinovog ulja i dobit ćete jednu od ukusnijih salata koju smo probali. Orasi daju hrskavost, ljutina potočarke naglašava slatkoću jabuka, a uz to ova salata obiluje nutrijentima i čini cjelovit obrok.

I da se za kraj vratimo na početak teksta. Upravo u ovo doba godine, na tržnicama ćete uz špinat, blitvu, kelj i zimsku salatu (pravu elitu), pronaći i najzdraviju na svijetu. Uživajte u njenom okusu, a tijelu osigurajte sve one hranjive tvari koje sadrže ovi naizgled skromni listići.

Bila bi prava šteta prezimiti bez potočarke na tanjuru.

U ovom postu: istaknuto, potočarka, zdravlje
WRITTEN BY
Marijana Markelić