Lagana i vitaminima bogata hrana, preporuka je nutricionista za ljetni period. Priprema takve hrane ne iziskuje puno vašeg vremena a izuzetno je ukusna i zdrava.
Ove pomalo pikantne rolice odličan su prilog glavnom jelu ili jednostavno a ukusno i zdravo predjelo. Naime ja obožavam obilaziti tržnice i placeve, a sretna sam i jer živim u gradu gdje imamo novouređenu i jednu od boljih tržnica (Varaždin) u zemlji. Tamo mi se uglavnom otvaraju ideje i pojača mi se inspiracija, a kako smo trenutno u sezoni kada na tržnicama nema čega nema, onda znate i kakav mi se košmar stvori u glavi od ideja. Sve se odjednom ne može pa onda kupujem od svega pomalo.
Mladoga graha koliko želite, žene ga na štandovima čiste, važu i prodaju netom očišćenog, pa mahuna kakvih god poželite, kukuruza, tikvica, patlidžana, paprika, rajčica, smokava, lubenica, malina, jagoda još uvijek tzv. mjesečarki, borovnica… Pa tek svježih začina da ne nabrajam. I sve to skupa je još jedan dodatni razlog zašto volim ljeto. Tamo mi se i rodila ideja za ovim ukusnim rolicama od tikvica i patlidžana. Treba će vam još par sitnica i eto još jednog odličnog priloga ili ako vam to tako paše, glavnog jela.
Potrebno :
1 patlidžan
1 tikvica
20- tak crnih otkoštenih maslina
10 dkg dalmatinskog pršuta (ili nekog drugog)
1/2 kg svježeg kravljeg sira
10 dkg naribanog sira Gouda
2 žumanca
sol, papar
maslinovo ulje
svježi ružmarin
Postupak :
1 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Patlidžan i tikvicu operite, odrežite im vrhove te narežite na tanke i dugačke listove debljine oko 3-4 mm. Nasjeckajte sitno svježi ružmarin i otkoštene masline, naribajte Gaudu, te narežite pršut na tanke trakice. Sve zajedno umiješajte u svježi sir. Dodajte žumanca, posolite, popaprite i dobro sve izmiješajte.
2 . Smjesu žličicom premazujte po listovima povrća. Zarolajte. Po potrebi koristite čačkalice. Rolice gusto složite u vatrostalnu zdjelu premazanu maslinovim uljem. Zdjelu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-35 minuta ili dok ne požute i lijepo se zapeku. Ukrasite ih ružmarinom, poslužite uz ribu ili bilo koje drugo meso..Ili ih servirajte kao samostalno glavno jelo.