Vojvodina by Hungry Mile: 5 preporuka za potpuni gastronomski užitak

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke i jezera, te povremeni odlazak u rijetke gore koje im se nađu u blizini.

By
She Hr
Objavljeno 17.06.2024.

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke i jezera, te povremeni odlazak u rijetke gore koje im se nađu u blizini. Vojvođanska gastronomija proizvod je svih zelenih područja u kojima se nalaze sastojci za jela, bilo da se radi o poljima, rijekama, jezerima, vinogradima ili šumama.

Postoje predivna mjesta i gastronomske navike po kojima je Vojvodina prepoznatljiva. Prostori su to u kojima se istinski uživa, opušta, pjeva, pleše… i odlično jede i pije. U nastavku vam donosim nekoliko pojmova kojima ću vas provesti kroz vojvođansku gastronomiju!

SALAŠ

Salaši su, sa svim svojim sadržajima, jako popularna mjesta. Ništa čudno, s obzirom da su jedinstvena oaza izvrsne hrane i opuštanja u prirodi. Uređeni su u tradicionalnom stilu, gdje je zadržana autentičnost svih objekata, a svojim sadržajima i brojnim te raznovrsnim detaljima vraćaju u neka davna vremena. Poželjeti ćete se slikati na svakom koraku, a kad sjednete za neki od stolova u hladu dvorišta, moći ćete uživati u raznim tradicionalnim specijalitetima, od sataraša do jela od guščje jetre, kao i raznim suhomesnatim proizvodima, čorbama te tipičnim lalinskim jelima poput gulaša i paprikaša.

Salaši, autor Matej Čepl
 VINARIJA

Fruška gora i okolica broje sve više vinarija, a uživanje i degustacija vina u kombinaciji s odličnom hranom u samoj vinariji posebno je gastronomsko iskustvo. Uživati ćete okruženi zelenilom, a koje god mjesto odabrali, nećete pogriješiti. U Vojvodini se rade sve kompleksnija vina, živih boja i aroma, čuvana u bocama ili bačvama, što veseli zaljubljenike u vino i vinsku kulturu. Što se tiče vojvođanskih vina, najpopularnije sorte su rajnski rizling, merlot, frankovka, talijanski rizling…  Svakako se mora spomenuti bermet, desertno bijelo vino koje se posebno njeguje i koje je najprepoznatljivija sorta Fruške gore.

Vinarije, autor Matej Čepl
RESTORAN UZ RIJEKU

Rijeke i jezera izuzetno su važni za život Vojvođana, pa su se brojni gospodarski objekti smjestili uz opuštajuće vodene tokove, pogotovo uz veličanstveni Dunav. Interijeri su najčešće uređeni u dopadljivom vojvođanskom stilu, s velikim vanjskim prostorima, koji za lijepih dana postaju velike terase s divnim pogledom na Dunav.

Restorani uz Dunav, autor Turistička zajednica Novog Sada

Budući da sjedite uz rijeku, svakako je preporuka naručiti neko riblje jelo poput čorbe od smuđa ili riblje čorbe s dunavskim šaranom. A za glavno jelo će vam domaćini preporučiti riblji paprikaš, ili porciju smuđa, šarana, kečige ili soma u kukuruznom brašnu posluženu s talandare. Ako do sada niste probali ribu pripremljenu na talandari, restorani uz rijeku pravo su mjesto za to.

NOVI SAD

Centar Novog Sada nudi raznovrsne, zanimljive i kreativne barove i male restorane koji su istovremeno neformalni i ozbiljni, a stvoreni za uživanje. Često su simpatičnog uređenja s nizom šarmantnih detalja. Uz zanimljivu ponudu i pažljivo sastavljanu vinsku kartu, meni i porcije osmišljeni su za dijeljenje, a koncepti nalik na neke svjetske gastronomske priče.

Restorani Novi Sad, autor Matej Čepl

Tu su jela poput paštete od pačje jetre, moussea od čvaraka, sladoleda od ajvara. A glavnim jelima dominiraju pačja prsa, janjetina i steakovi. Budući da se radi o drugom najvećem gradu Srbije, Novi Sad ima kompletnu i raznovrsnu gastronomsku scenu, a na vama je da odaberete hoćete li jesti lokalno, ili globalno.

INDEKS SENDVIČ

Za kraj sam ostavio jednu lokalnu deliciju. U slasnost ovog sendviča uvjerili su se svi koji su barem jednom posjetili Novi Sad. Koliko je popularan govori i činjenica kako mnogima nije problem doći u Novi Sad samo kako bi se počastili čuvenim indeksom.

Index sendvič, autor Turistička organizacija Novog Sada

Ovo je jedna od omiljenih vrsta brze hrane, a ovaj je sendvič neizostavan dio svakog izlaska, bilo prije ili poslije zabave, a može i više puta. Glavni sastojci su pecivo, gljive, šunka, kačkavalj, zelena salata, krastavci, kečap ili majoneza te svježi paradajz. Svakako vam savjetuje da ga pripremite u svojoj kuhinji, kako biste mogli usporediti s novosadskim kad se nađete u centru Vojvodine!

Više saznajte na web stranici Turističke organizacije Srbije.

autor: gastro bloger Mile Butorac

U ovom postu: istaknuto, putovanja, Vojvodina
WRITTEN BY
She Hr