Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke i jezera, te povremeni odlazak u rijetke gore koje im se nađu u blizini. Vojvođanska gastronomija proizvod je svih zelenih područja u kojima se nalaze sastojci za jela, bilo da se radi o poljima, rijekama, jezerima, vinogradima ili šumama.
Postoje predivna mjesta i gastronomske navike po kojima je Vojvodina prepoznatljiva. Prostori su to u kojima se istinski uživa, opušta, pjeva, pleše… i odlično jede i pije. U nastavku vam donosim nekoliko pojmova kojima ću vas provesti kroz vojvođansku gastronomiju!
SALAŠ
Salaši su, sa svim svojim sadržajima, jako popularna mjesta. Ništa čudno, s obzirom da su jedinstvena oaza izvrsne hrane i opuštanja u prirodi. Uređeni su u tradicionalnom stilu, gdje je zadržana autentičnost svih objekata, a svojim sadržajima i brojnim te raznovrsnim detaljima vraćaju u neka davna vremena. Poželjeti ćete se slikati na svakom koraku, a kad sjednete za neki od stolova u hladu dvorišta, moći ćete uživati u raznim tradicionalnim specijalitetima, od sataraša do jela od guščje jetre, kao i raznim suhomesnatim proizvodima, čorbama te tipičnim lalinskim jelima poput gulaša i paprikaša.
VINARIJA
Fruška gora i okolica broje sve više vinarija, a uživanje i degustacija vina u kombinaciji s odličnom hranom u samoj vinariji posebno je gastronomsko iskustvo. Uživati ćete okruženi zelenilom, a koje god mjesto odabrali, nećete pogriješiti. U Vojvodini se rade sve kompleksnija vina, živih boja i aroma, čuvana u bocama ili bačvama, što veseli zaljubljenike u vino i vinsku kulturu. Što se tiče vojvođanskih vina, najpopularnije sorte su rajnski rizling, merlot, frankovka, talijanski rizling… Svakako se mora spomenuti bermet, desertno bijelo vino koje se posebno njeguje i koje je najprepoznatljivija sorta Fruške gore.
RESTORAN UZ RIJEKU
Rijeke i jezera izuzetno su važni za život Vojvođana, pa su se brojni gospodarski objekti smjestili uz opuštajuće vodene tokove, pogotovo uz veličanstveni Dunav. Interijeri su najčešće uređeni u dopadljivom vojvođanskom stilu, s velikim vanjskim prostorima, koji za lijepih dana postaju velike terase s divnim pogledom na Dunav.
Budući da sjedite uz rijeku, svakako je preporuka naručiti neko riblje jelo poput čorbe od smuđa ili riblje čorbe s dunavskim šaranom. A za glavno jelo će vam domaćini preporučiti riblji paprikaš, ili porciju smuđa, šarana, kečige ili soma u kukuruznom brašnu posluženu s talandare. Ako do sada niste probali ribu pripremljenu na talandari, restorani uz rijeku pravo su mjesto za to.
NOVI SAD
Centar Novog Sada nudi raznovrsne, zanimljive i kreativne barove i male restorane koji su istovremeno neformalni i ozbiljni, a stvoreni za uživanje. Često su simpatičnog uređenja s nizom šarmantnih detalja. Uz zanimljivu ponudu i pažljivo sastavljanu vinsku kartu, meni i porcije osmišljeni su za dijeljenje, a koncepti nalik na neke svjetske gastronomske priče.
Tu su jela poput paštete od pačje jetre, moussea od čvaraka, sladoleda od ajvara. A glavnim jelima dominiraju pačja prsa, janjetina i steakovi. Budući da se radi o drugom najvećem gradu Srbije, Novi Sad ima kompletnu i raznovrsnu gastronomsku scenu, a na vama je da odaberete hoćete li jesti lokalno, ili globalno.
INDEKS SENDVIČ
Za kraj sam ostavio jednu lokalnu deliciju. U slasnost ovog sendviča uvjerili su se svi koji su barem jednom posjetili Novi Sad. Koliko je popularan govori i činjenica kako mnogima nije problem doći u Novi Sad samo kako bi se počastili čuvenim indeksom.
Ovo je jedna od omiljenih vrsta brze hrane, a ovaj je sendvič neizostavan dio svakog izlaska, bilo prije ili poslije zabave, a može i više puta. Glavni sastojci su pecivo, gljive, šunka, kačkavalj, zelena salata, krastavci, kečap ili majoneza te svježi paradajz. Svakako vam savjetuje da ga pripremite u svojoj kuhinji, kako biste mogli usporediti s novosadskim kad se nađete u centru Vojvodine!
Više saznajte na web stranici Turističke organizacije Srbije.
autor: gastro bloger Mile Butorac