Jedna od najdražih nam bobica je kupina. Naći ćemo ih uz puteljak i po livadama, u vrtovima…
Kupine su izvrsne za pripremu džemova, likera, kupinova vina, ali i za osvježavajuće kolače i torte.
Sastojci:
- 400 g svježih kupina
- 1 puna žlica gustina
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 4 jaja
- 1 žličica mljevenog cimeta
- svježe naribana limunova korica
- 100 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1/2 vrećice kremfiksa
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Kalup za tortu promjera 25 cm namastite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 C. Kupine operite, ocijedite i posušite na kuhinjskom papiru. Uvaljajte ih sa svih strana u gustinu. Maslac pjenasto izradite sa šećerom i jajima, umiješajte cimet i svježe naribanu limunovu koricu, te na kraju smjesi primiješajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima.
Polovicu biskvitne smjese razmažite u ravnomjernom sloju u pripremljenom kalupu, gore ravnomjerno rasporedite kupine, pa preko njih razmažite ostatak biskvita. Tortu pecite 40-ak minuta, a kad je gotova izvadite je i pustite da se potpuno ohladi.
Kad je biskvit potpuno ohlađen stucite slatko vrhnje s kremfiksom i vanilin šećerom. Biskvit prerežite na dva lista i nadjenite sa 2/3 šlaga. Tortu pospite šećerom u prahu, pa ostatak šlaga uz pomoć slastičarske vrećice istisnite uz rub u obliku ružica. U svaku ružicu utisnite po jednu kupinu. Ukrasite listićima metvice.