Rotkvice u laganom proljetnom sendviču

Povrće zbog kojeg jedva čekamo proljeće upravo su rotkvice. Neki ih vole ljuće, neki slađe, a svi ih rado stavljaju u svakojake proljetne salate ili sendviče.

By
She Hr
Objavljeno 20.04.2025.

Povrće zbog kojeg jedva čekamo proljeće upravo su rotkvice. Neki ih vole ljuće, neki slađe, a svi ih rado stavljaju u svakojake proljetne salate ili sendviče.

Ove hrskave crvene loptice potječu iz Azije, ali danas se uzgajaju diljem Europe, posebice u francuskoj pokrajini Loire, gdje je dostupna tijekom cijele godine. Rotkvice ima malo kalorija – 100 g ovog povrća iznosi samo 16 kcal / 67 kJ, a količina proteina i masti je zanemariva, što je čini odličnom dijetalnom namirnicom.

Šaka narezanih rotkvica sadrži optimalnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana za naš organizam. Pokazale su se odlične u liječenju upale žučnog mjehura, a jednako su djelotvorne u suzbijanju bronhitisa, prehlade, gripe, kašlja i glavobolje. Isto tako pomaže i kod raznih dišnih infekcija.

Rotkvice se jedu same uz sirni umak, narezane na ploške stavljaju se u razne salate ili juhe, a jedu se ukiseljene i kuhane na pari kao prilog mesnom jelu. Odlično su se snašle i u ovim proljetnim sendvičima čije vam recepte donosimo u nastavku.

rotkvice u sendvicu

RECEPT – SENDVIČ S ROTKVICAMA I SVJEŽIM SIROM

Sastojci:

  • nekoliko šnita raženog kruha
  • svježi sir ili ricotta
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 mladi luk
  • 1 manji svježi krastavac
  • 5 rotkvica
  • korijander
  • sol, papar

Priprema:

U svježi sir, umiješajte žlicu vrhnja, mladi luk narezan na kolutiće i sitno narezano lišće korijandera. Potom mješavinu sa sirom nanesite na preprženi raženi kruh, a na vrh poslažite tanko narezane šnite rotkvica i svježeg krastavca. Vaš zdravi doručak, užina ili lagana večera gotova je u trenu. U slast!

rotkvice u sendvicu 2

RECEPT – SENDVIČ OD ROTKVICA S NAMAZOM OD AVOKADA I GRAŠKA

Sastojci:

  • nekoliko šnita raženog kruha
  • avokado
  • 3 žlice graška iz limenke ili kuhanog graška
  • 1 mladi luk
  • pola limuna
  • žlica maslinovog ulja
  • šaka salate rikule
  • 5 rotkvica
  • sol, papar

Priprema:

Zreli avokado izdubite i stavite u zdjelicu s graškom i mladim lukom narezanim na tanke kolutiće, dodajte mu sok od pola limuna (ili po želji), maslinovo ulje, sol i papar pa sve lijepo razradite vilicom u glatku smjesu. Namaz od avokada i graška nanesite na preprženi raženi kruh, a na vrh stavite rikulu i rotkvice narezane na tanke šnite. Ovakvom zdravom sendviču nitko neće moći odoljeti.