Riža na mlijeku ili sutlija(š) ili obratno?

Nisam pametna da li bih ovaj fenomenalan, jednostavan, mliječni desert nazivala sutlijaš ili riža na mlijeku.

By
Vesna Nakić
Objavljeno 01.11.2020.

Molim vas, nemojte se smijati ovom „receptu“. Jer i ja, koja zaista sve važem i kada je slastičarstvo u pitanju izražavam se u gramima (samo u rijetkim slučajevima u standardiziranim žličicama), prva ću reći da ovdje nema recepta. Ipak, da bih mogla nešto suvislo napisati, sve sam izvagala i sada ga imam! Hehe…

Nisam pametna da li bih ovaj fenomenalan, jednostavan, mliječni desert nazivala sutlijaš ili riža na mlijeku. Uz prvi sam odrasla, a drugi se već dugo koristi oko mene. Kako god, bitno da se razumijemo.

Moram spomenuti, bila sam šokirana kada sam ga prije skoro 15 godina ugledala na policama jednog supermarketa u Londonu. Nisam znala, a niti očekivala da se već dugo plasira i kao industrijski proizvod.

Ne znam… i dalje ga radije sama kući napravim. Isto mi je s palačinkama. Kada vidim pakiranu smjesu za palačinke, ružno mi dođe. No, da se vratim temi… Sutlija(š) podrijetlo vuče iz Turske, a osnovne komponente čine: riža, mlijeko i šećer.

Dodaci mogu biti razni: od vrste mlijeka, preko vrste zaslađivača do dodataka kojima sutlijaš želite još više obogatiti.
Može se jesti i topao i hladan – osobno, preferiram hladan.

Može se napraviti gušći ili rjeđi – osobno, preferiram rjeđi.

Kod nas je čini mi se dosta pao u zaborav, a ne bi čovjek vjerovao, ovo je u biti jedna vrlo moderna i izuzetno prilagodljiva slastica. U svakom slučaju je gluten free, ali i lactose free, ako kravlje mlijeko zamijenite, recimo, bademovim, rižinim ili kao ja, kokosovim mlijekom. Vrsta zaslađivača također ovisi o vama. Ja sam koristila med.

Osim okusa i konzistencije, ono što kod njega volim je to da je za pripremu potrebno onoliko vremena koliko je potrebno da se skuha riža. Isto tako, od ovog bazično „nezdravog“ deserta, možete pripremiti i zdraviju verziju. Povirite „recept“; ako do sada niste – isprobajte. Uostalom, svi vi koji za sutlijaš/rižu na mlijeku znate cijeli život, kao i ja, kada ste ga zadnji put sebi pripremili?

Sastojci

  • 150g riže
  • 400ml vode
  • 350ml kokosovog mlijeka
  • 100g meda
  • 20g vanilin šećera ili 1 mahuna vanilije
  • cimet

Postupak

Rižu, med i vaniliju staviti u vodu i početi kuhati. Nakon desetak minuta kada riža počne mekšati dodati kokosovo mlijeko. Povremeno miješati dok se riža ne skuha. Izliti u zdjelice i staviti na hlađenje. Prije posluživanja, po želji posuti cimetom.

Napomene:

  • Umjesto kravljeg, možete koristiti bilo koje drugo mlijeko.
  • Koristila sam kokosovo, ali baš mlijeko, ne napitak. Mlijeko je gušće. Budete li koristili napitak, moguće je da će vam trebati manje vode, a i manje mlijeka.
  • Umjesto klasičnog bijelog šećera koristila sam med, a zaslađivač stvarno možete dodati po svom izboru: šećer, smeđi šećer, med itd
  • Rižu nemojte raskuhati čekajući da popije svu tekućinu. Bez brige, popiti će je tijekom hlađenja. S tim da, napisala sam da osobno volim da bude malo rjeđe, odn. da riža na kraju ne bude suha. Ovisno o tome što više volite, dodajte manje ili više tekućine.
  • Od dodataka, koristila sam samo cimet posut po hladnom desertu. Isto tako, u tek skuhano možete koristiti datulje, brusnice, sjeckane bademe itd, ali meni osobno je najdraži kao tzv. original.

    Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.

WRITTEN BY
Vesna Nakić
Slatka Radionica je obrt za proizvodnju slastica smješten u Skradinu, prekrasnom pitoresknom gradiću na ulazu u NP Krka, koji je s radom počeo 2017. godine. U radu koristimo prirodne sastojke, bez industrijskih proizvoda i zamjesa te se trudimo čim više koristiti domaće proizvode tamo gdje je to moguće. Kvalitet je uvijek iznad kvantiteta. Zvuči idilično, ali nije. Samo volimo raditi dobre i ukusne slastice, kako izvana, tako i iznutra. Sve recepte možete pronaći na www.slatkaradionica.hr.