Recepti za ukusnu tapenadu

Dobra i sočna, te ne presuha tapenada će imati dobar omjer maslina i kapara te biti začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna.

By
admin
Objavljeno 29.08.2021.

Evo jednog prijedloga za originalnu i laganu užinu koju možete ponuditi i gostima. U Provansi i jugu Francuske  je teško ne susresti se s tapenadom, koja je jedan od najpoznatijih predstavnika provansalske kuhinje. Tapenada je namaz, predjelo i ‘Amuse bouche’ ali i višestran dodatak jelima. Obično se kod tapenade govori i misli na namaz od maslina što je samo djelomično točno. Iako su glavni sastojak masline, radi se o namazu od kapara odnosno ime tapenade je izvedeno od provansalske riječi za kaparu: tapeno.

Dobra i sočna, te ne presuha tapenada će imati dobar omjer maslina i kapara te biti začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Neki u tapenadu stavljaju i češnjak, ali u pravoj tapenadi ga ne bi trebalo biti. Ali ono čega mora biti je filet slane srdele (inćuna) iz ulja.

Zelena tapenada

Potrebno je:

  • 200 g crnih ili zelenih malina bez koštica
  • 3-4 žlice kapara
  • 1 filet srdele (inćuna) iz ulja
  • Naribana korica bio-limuna, sok od polovice ili cijelog limuna
  • 4-5 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
  • Svježe mljeveni papar i po potrebi sol
  • 4-5 listova svježeg bosiljka

Priprema:

1. Usitniti masline i kapare te srdelu u mikseru, dodati limunov sok i koricu. Po želji dodati listove bosiljka.
2. Uz lagano miješanje (može i miksera) polako dodati maslinovo ulje te začiniti paprom i po potrebi solju.

Tapenadu možete raditi i s crnim maslinama.

Foto: lacuisinedegeraldine.fr

Izvor:
Marina kuharica

Mare

U ovom postu: bosiljak, crna, namaz, tapenada, tuna, zelena
WRITTEN BY
admin

Leave the first comment