Recept za Gazpacho

Ljetna juha, zanimljivo predjelo ili jednostavno kulinarsko umjetničko djelo.

By
admin
Objavljeno 04.07.2010.

Gazpacho je savršena ljetna juha, jednostavno jelo koje možete pripremiti i nekoliko sati ranije i dobro ohladiti. Osim što je zanimljivo predjelo, možete ga posluživati i kao snack ili – uz dodatak kruha – kao lagano glavno jelo.

Poznato je da jedemo gotovo svim čulima i zato za vaš obrok od tog jednostavnog predjela pokušajte pripremiti malo umjetničko djelo. Primjerice, poslužite ga u prozirnoj zdjelici ili čaši, pospite svježim listovima bosiljka i pinijama, uz dodatak kockica leda. U vodu za kockice leda možete nasjeckati bosiljak i tako je zamrznuti.

Recept potječe iz Španjolske i u originalu sadrži i luk i češnjak koji po potrebi, ili samo u ovoj prilici, možete izostaviti.

Potrebno je (za 4-6 osoba):

  • 4 zrele rajčice
  • pola krastavca
  • 1-2 paprike
  • pola luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 5 žlica limunova soka
  • 2 žličice soli, po potrebi papar
  • 1-2 čaše vode



Priprema:

1. Rajčice raspoloviti i posoliti te nakon minutu-dvije usitniti mikserom kao na slici.
2. Dodati oguljeni krastavac (odstraniti sjemenke ako su velike), papriku bez sjemenki i ostale sastojke te dobro usitniti. Ako se rajčice teže usitnjavaju, slobodno odmah u početku dodati malo vode.
3. Dodati malo hladne vode ako je pregusto, staviti u hladnjak i poslužiti potpuno ohlađeno.



Po potrebi i želji:

  • poslužiti u tanjuru ili zdjelici s kockicama leda
  • dodati svježe listove bosiljka ili metvice

Napomena: Ako nije riječ o predjelu, jelu možete dodati krišku starog bijelog kruha bez korice. Kruh prethodno kratko namočiti u toplu vodu.

Marina kuharica

Mare

U ovom postu: gazpacho, juha, predjelo, recept
WRITTEN BY
admin

Leave the first comment