Proljetni meni bistroa Beštije

Dolazak proljeća u bistrou Beštija donosi svježu energiju i novi jelovnik koji slavi sezonske namirnice, autorsku kuhinju i odvažne okuse.

By
She Hr
Objavljeno 20.05.2025.

Dolazak proljeća u bistrou Beštija donosi svježu energiju i novi jelovnik koji slavi sezonske namirnice, autorsku kuhinju i odvažne okuse. U srcu Zagreba, poznati chef Mateo Davidović predstavlja proljetni meni kojim dominiraju medvjeđi luk, grašak, bob i začinsko bilje – sastojci koji na tanjuru pričaju priču o prirodi u punom cvatu. 

Predjela 

 Predjela kombiniraju inovaciju i klasiku. Kultni tatarski biftek dobio je novo ruho – poslužen sa svježe ribanim hrenom i majonezom od estragona. Među novitetima ističe se aquachile od Jakobovih kapica, interpretacija južnoameričkog cevichea s dressingom od jabuke, limete i korijandera. Tu je i poriluk na fermentiranom kruhu s prozračnom ricottom i pestom od pistacija, kao i pil pil kozice – dobro poznato predjelo koje zadržava svoje mjesto i u proljetnoj ponudi.

Glavna jela

Glavna jela osmišljena su s naglaskom na sezonske sastojke i prepoznatljiv Beštijin stil. Pašta od medvjeđeg luka, ručno rađeni tonnarelli, dolazi s domaćim pestom, dehidriranim žumanjkom i stracciatellom. Na jelovnik se vraća omiljeni surf & turf – spoj ramsteka, tune i inćuna s pireom i prženim kiselim kupusom.

Ljubitelji morskih okusa uživat će u grdobini s beuree blancom, dok zeleni rižoto s bobom, graškom, mentom i kozjim sirom donosi pravu dozu proljetne svježine. Za vegane tu su BBQ mrkvice kuhane u aromatičnom temeljcu i dovršene na grillu, poslužene s pireom od bijelog graha i veganskim aiolijem. Za zaljubljenike u meso tu je  bavette steak s pireom od paprike, padron papričicama i mladim krumpirom u začinskom dresingu.

Slatko

Deserti prate laganu i razigranu notu jelovnika. Bezglutenski čokoladni brownie dolazi s domaćim sladoledom od burbon vanilije, dok je panna cotta u Beštijinoj izvedbi od mlaćenice s tonkom i jagodama. 

U ovom postu: Beštija
WRITTEN BY
She Hr