Presnac, tradicionalna slastica otoka Krka s mladim ovčjim sirom

Presnac, presnoc ili presnec tradicionalna je slastica otoka Krka koja se priprema od mladog ovčjeg sira i tijesta.

By
Lucija Biondić
Objavljeno 02.06.2024.

Presnac, presnoc ili presnec tradicionalna je slastica otoka Krka koja se priprema od mladog ovčjeg sira i tijesta. Nekad su mame i bake kolače spravljale od onoga što bi imale pri ruci, a na Krku je brašna, jaja i ovčjeg sira bilo. Svaka obitelj na otoku ima svoj recept, mi vam ovog puta donosimo jedan osnovni.

Ako želite, ovčji sir možete kombinirati s kravljim u omjeru 1:1. Iako se priprema tijekom cijele godine, znalci kažu kako je presnac najbolji u proljeće zbog mladog ovčjeg sira. Jednom kad isprobate presnac uvijek ćete mu se vraćati, u to smo sigurni.

Recept za presnac

Sastojci:

Za tijesto

  • 25 dag glatkog brašna
  • 5 dag šećera
  • 5 dag masti
  • 1 cijelo jaje
  • malo soli
  • mlijeka (jako malo ako treba)

Za nadjev

  • 1 kg mladog ovčjeg sira
  • 25 dag šećera
  • 6 kom žutanjaka
  • 6 žlica brašna
  • 1 kom limun (naribana korica)

Postupak:

Pomiješajte brašno sa šećerom i soli, dodajte mast, pa jaje. Ako je potrebno, dodajte i vrlo malo mlijeka kako bi dobili kompaktno tijesto, poput onoga za tjesteninu. Tijesto podijelite na tri kugle i ostavite da malo odmori.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Mladi ovčji sir usitnite, najlakše je to učiniti tako da ga sameljete na mašinicu za mljevenje oraha. Siru dodajte šećer, žumanjke, brašno i limunovu koricu. Mutite dok se smjesa ne sjedini.

Sad tijesto koje je odstajalo razvaljajte u obliku kruga na veličinu okruglog limenog / metalnog tanjura. Ukoliko nemate limene / metalne tanjure, koristite kalup za torte. Neka krugovi budu za trećinu veći od dna kalupa. Tanjure ili kalupe premažite s malo masnoće, pa u njega položite tijesto. Bit će vam potrebna tri tanjura / kalupa za tri loptice.

 U tako pripremljeno tijesto stavite nadjev (podijelite ga na tri jednaka dijela), poravnajte i preklopite rubovima tijesta. Svakih 5 cm ‘uštipnite’ tijesto kako bi ga ukrasili i kako bi kolač dobio izgled karakterističan za presnac.

Presnac stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C otprilike sat vremena, odnosno dok presnac ne porumeni. Presnac prije posluživanja pospite šećerom, a servirajte ga hladnog.

Dobar tek!

U ovom postu: istaknuto, Krk, presnac, sir
WRITTEN BY
Lucija Biondić
Trenutke za pamćenje skuplja od 1981. godine. Kao srednjoškolka željela je biti rendžerica u nacionalnom parku, pa je studirala biologiju. Na prvom raskrižju odabrala je drugačije skretanje od očekivanog, pa je više od desetljeća bila urednica modnog portala, s posebnim guštom prateći i pišući o hrvatskoj modnoj sceni. Na drugom raskrižju odabrala je opet drugačije skretanje od očekivanog i postala freelance novinarka. Danas putuje, planinari, kuša i iskušava, testira i otkriva… I o tome pomalo kucka.