Polpete od liganja a la Jamie Oliver

Zanimljiva i prefina priprema glavonožaca

By
admin
Objavljeno 13.12.2014.

Pržene, punjene, dinstane, ispod peke ili u pećnici – od raznih načina pripreme liganja mnogima su najdraže one svježe, jadranske na gradele. No, često nismo u prilici nabaviti pravu jadransku lignju pa se moramo zadovoljiti i s onim sleđenima iz nekih dalekih krajeva koje možemo kupiti u obližnjem supermarketu.

Takve male lignje ili lignjune često ćemo zakamuflirati začinima, češnjakom i peršinom, jer su bezukusnije i gumenije od onih koje možemo naći u našem čistom moru. Tražeći nove zanimljive pripreme ove uobičajene namirnice u našim krajevima, naišli smo na izvrstan recept od simpatičnog britanskog kuhara Jamieja Olivera.

 

polpete od liganjaPolpete od liganja a la Jamie Oliver

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja (u originalnom receptu (o.r.) ide sezamovo ulje)
  • nekoliko grančica peršina (u o.r. ide pola svežnja korijandera)
  • 225 g odleđenih i očišćenih liganja
  • 1 žlica slatkog umaka od čilija
  • pola manjeg režnja češnjaka (u originalnom receptu idu dvije manje kriške đumbira)
  • sol, papar po želji

Priprema:

U multipraktiku izmiksajte očišćene lignje osušene papirnatim ručnikom, peršin, jednu žlicu slatkog čili umaka, češnjak, sol i papar, tako da dobijete pastu. Nakon minute miksanja, plastičnom špatulom pokupite sve sa stijenki multipraktika prema sredini i miksajte još kratko.

U teflonskoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja. Ljepljive polpete oblikujte mokrim rukama ili s dvjema žlicama te ih pecite na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane.

Jamie im je u tavu dodao i škampe, zalio ih s nekoliko kapljica slatkog čili umaka, nekoliko puta okrenuo u zraku pa posuo sjemenkama sezama koje su se zbog umaka zalijepile na polpete i škampe. U slast!

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment