Ne bacajte hranu nakon blagdana: donosimo ideje kako iskoristiti ostatke hrane

Blagdani često povedu mnoge od nas i na kraju skuhamo za cijelu ulicu, a ne samo za našu obitelj.

By
Anja Mihaljević
Objavljeno 26.12.2024.

Blagdani često povedu mnoge od nas i na kraju skuhamo za cijelu ulicu, a ne samo za našu obitelj. Više niti ne brojim koliko se to puta dogodilo u mojoj obitelji, a čak se i ja uhvatim u tom ‘nakuhavanju’. No, kako ove godine, ako se opet nađete u ovoj situaciji, ne biste bacali hranu nakon Božića i Nove godine, istražila sam što se sve može iskoristiti od ostatka hrane te spasiti i sebe od bacanja hrane, ali i vas dragi naši čitatelji.

1. Casserole

Od ostataka mesa poput piletine, puretine ili šunke možete pripremiti ukusan ručak. Tjesteninu skuhajte al dente, pomiješajte s nasjeckanim mesom i povrćem (može i ostatcima), prelijte mješavinom kiselog vrhnja i jednog jajeta te pecite 20 minuta na 180 °C.

2. Salata

Hladno meso je izvrsna baza za salate – čak i pohano meso! Narežite ga na komadiće i kombinirajte s povrćem poput naribane mrkve, zelene salate, radiča i rajčica. Ako imate ostatke kruha, tostirajte ga, narežite na kockice i napravite Cezar salatu s dodatkom sira i piletine.

3. Frittata

Ostatak šunke, kobasice, narezaka, sir ili povrće pretvorite u ukusan doručak ili večeru. Nasjeckajte ih, pomiješajte s jajima i pecite u kalupu za muffine ili niskoj posudi 25 minuta na 175 °C.

4. Meksički wrap

Podgrijte tortille, dodajte povrće, sir i ostatke mesa te začinite po želji. Za dodatni okus možete dodati meksički umak.

5. Palačinke od pire krumpira

Ostatke pire krumpira pretvorite u ukusne palačinke. Pomiješajte pire s ribanom mrkvom, nasjeckanim mladim lukom, brašnom i sirom. Oblikujte smjesu u palačinke i pecite na vrućem ulju.

6. Hladni rižoto

Od preostale riže i povrća napravite osvježavajući hladni rižoto s dodatkom hobotnice ili piletine. Riža je također idealna za punjene paprike.

7. Francuski doručak

Ostatke kruha iskoristite za francuski tost – kriške uvaljajte u umućena jaja i popržite na tavi. Ostatak kruha iskoristite za krušne mrvice.

8. Lovačke knedle

O Lovačkim knedlama već smo pisali, a recept potražite ovdje.

U ovom postu: bacanje hrane, hrana, istaknuto
WRITTEN BY
Anja Mihaljević
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.