Namirnice koje potiču nervozu

Upoznajte hranu te njeno djelovanje na vaš organizam.

By
admin
Objavljeno 22.03.2011.

Hrana koja ubrzava metabolizam, blokira proizvodnju adrenalina i samo kratkotrajno izaziva osjećaj snage i poleta nije ono što biste trebali jesti tijekom stresnih trenutaka, jer će se bi samo produbiti.Naime, stres je okidač zbog kojeg organizam "zove" hranu, a čovjek je unosi i kad za to nema potrebe, a ni ne osjeti što i koliko jede. Saznajte koje namirnice "uznemiravaju" organizam i što se događa u tijelu nakon njihove konzumacije.

1. Sol

Povećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Ukoliko pretjerujete sa soli, bit ćete razdražljivi, umorniji i ubrzo ponovno gladni.

2. Slatkiši

Unos šećera izaziva pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, čak i poteškoće s vidom, ali i agresivnost. Ako slatkiše jedete navečer, teže ćete zaspati, ali i izgubiti želju za seksom jer će šećerna injekcija snage djelovati vrlo kratko. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.

3. Grickalice

Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, poput đumbira, hrena i čili papričica, jesu dobri, ali ne dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobiva novu energiju i miješa je sa stresom čime ga pojačava. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte konzumirati prije spavanja.

4. Kava

Crni napitak je izvor stimulansa – kofein naime potiče stvaranje hormona stresa, nakuplja masnoće oko struka, oštećuje srce i mozak, a teobromin i teofilin razbuđuju, pa mogu izazvati probleme sa spavanjem.

5. Čaj 

Tamni čajevi puni su kofeina, a oni čajevi koji sadrže bergamot i službeno su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kave nakon obroka jer umanjuju apsorpciju željeza.

6. Gazirana pića

Kombinacija kofeina i šećera kao i umjetnih sladila i boja znači stres u bočici. Nekoliko decilitara hladnog napitka samo će vas nakratko osvježiti, šećer će juriti u krv, sjesti na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete na kratko biti hiperaktivni. Do iduće bočice.

7. Alkohol

Svako ispijanje alkohola u vrijeme gužve na poslu je kobno jer se on pod djelovanjem inzulina pretvara u mast i taloži na jetri. Ona zbog toga ne može obavljati svoju funkciju filtera, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom. Toksini, stoga, ostaju u tijelu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka, kobno je.



8. Crveno meso

Sastojci iz junetine, govedine i sl. podižu nivo dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.

Javno.hr

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment