Ništa ne upotpunjuje blagdansku atmosferu kao topli napici koji nas griju iznutra i unose dodatnu dozu udobnosti u svaki trenutak.
No, sada je vrijeme da idemo korak dalje – pripremit ćemo nešto još slađe i čarobnije!
Bijela topla čokolada
Smjesa šećera, kakao maslaca te mliječnih čestica koju nazivamo i bijelom čokoladom, omiljena je slastica i kod mladih i kod starih. Svi koji su ludi za slatkom, bijelom čokoladom često za njom posežu. Većina izvora tvrdi da su 1930. bijelu čokoladu prvi na svijetu izradili Švicarci.
Sastojci:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- 300 ml mlijeka
- nekoliko kapi esencije vanilije
- začini po želji: cimet, muškatni oraščić, đumbir
Priprema:
U dublju posudu stavite slatko vrhnje i razlomljenu bijelu čokoladu. Miješajte pjenjačom cijelo vrijeme dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne proključa.
Kad smjesa proključa, dodajte esenciju vanilije i začine po želji. Promiješajte, dodajte mlijeko i ostavite da smjesa ponovno zavri, povremeno miješajući.
Poslužite toplo, po želji ukrašeno dodatnim cimetom ili šlagom.
Vruća čokolada s kokosom
Sastojci:
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 50 g tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
- 1 žlica gorkog kakaa
- 1 žličica ekstrakta kokosa
Priprema:
Stavite kokosovo mlijeko i slatko vrhnje na laganu vatru, dodajte vanilin šećer i sol, i pustite da smjesa zakuha.
Kad zakuha, dodajte kakao i čokoladu. Kuhajte 5 minuta, miješajući dok se čokolada potpuno ne otopi i napitak se malo zgusne.
Na kraju umiješajte ekstrakt kokosa. Čokoladu ulijte u šalice i pospite tostiranim kokosom koji ste prethodno zagrijali u tavici ili pećnici.
Uživajte u ovim vrućim čokoladama s bogatim okusima koji će vas ugrijati u hladnim danima!