Najmirisnija, bijela čarolija za bijeli Božić

Vrijeme da idemo korak dalje – pripremit ćemo nešto još slađe i čarobnije!

By
Anja Mihaljević
Objavljeno 24.11.2024.

Ništa ne upotpunjuje blagdansku atmosferu kao topli napici koji nas griju iznutra i unose dodatnu dozu udobnosti u svaki trenutak.

No, sada je vrijeme da idemo korak dalje – pripremit ćemo nešto još slađe i čarobnije!

Bijela topla čokolada

Smjesa šećera, kakao maslaca te mliječnih čestica koju nazivamo i bijelom čokoladom, omiljena je slastica i kod mladih i kod starih. Svi koji su ludi za slatkom, bijelom čokoladom često za njom posežu. Većina izvora tvrdi da su 1930. bijelu čokoladu prvi na svijetu izradili Švicarci.

Sastojci:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 g bijele čokolade
  • 300 ml mlijeka
  • nekoliko kapi esencije vanilije
  • začini po želji: cimet, muškatni oraščić, đumbir

Priprema:

U dublju posudu stavite slatko vrhnje i razlomljenu bijelu čokoladu. Miješajte pjenjačom cijelo vrijeme dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne proključa.

Kad smjesa proključa, dodajte esenciju vanilije i začine po želji. Promiješajte, dodajte mlijeko i ostavite da smjesa ponovno zavri, povremeno miješajući.

Poslužite toplo, po želji ukrašeno dodatnim cimetom ili šlagom.

Vruća čokolada s kokosom

Sastojci:

  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 50 g tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
  • 1 žlica gorkog kakaa
  • 1 žličica ekstrakta kokosa

Priprema:

Stavite kokosovo mlijeko i slatko vrhnje na laganu vatru, dodajte vanilin šećer i sol, i pustite da smjesa zakuha.

Kad zakuha, dodajte kakao i čokoladu. Kuhajte 5 minuta, miješajući dok se čokolada potpuno ne otopi i napitak se malo zgusne.

Na kraju umiješajte ekstrakt kokosa. Čokoladu ulijte u šalice i pospite tostiranim kokosom koji ste prethodno zagrijali u tavici ili pećnici.

Uživajte u ovim vrućim čokoladama s bogatim okusima koji će vas ugrijati u hladnim danima!

WRITTEN BY
Anja Mihaljević
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.