Mikrovalna pećnica i trikovi koji vam sigurno nisu pali na pamet

Kada grijete hranu, posložite ju u obliku obruča na tanjur jer će se toplina ravnomjernije raspodijeliti

By
Maja Špoljarec
Objavljeno 03.12.2014.

Osim standardnog podgrijavanja jela, iskoristite i ove male trikove kojima će vam vaša mikrovalna pećnica odjednom postati neki sasvim novi kuhinjski aparat:

Smeđi šećer koji se s vremenom skrutio lako opet možete vratiti u prijašnje stanje tako da ga stavite u plastičnu vrećicu, dodate par kapi vode i na srednjoj jačini ga zagrijete u mikrovalnoj 2 puta po 10 sekundi.

• S medom možete učiniti isto ako se kristalizirao, zagrijte cijelu staklenku kojih 30 sekundi, također na srednjoj jačini, no svakako prije stavljanja u mikrovalnu skinite metalni poklopac.

• Znate one scene iz američkih filmova gdje glumci uživaju u sladoledu, grabeći ga velikom jušnom žlicom ravno iz posudice? Ako stavite otklopljeno pakiranje sladoleda u mikrovalnu, na kojih 20–ak sekundi (probajte prvo 10 po 10, jer ovisi i o veličini pakiranja), na najvišoj jačini, moći ćete ga i vi tako lako grabiti. Odledit će se taman koliko treba, bit će savršeno kremast i taman hladan.

• Kada grijete hranu, posložite ju u obliku obruča na tanjur, tako da sredina bude prazna, na taj način će se toplina ravnomjernije raspodijeliti i sav sadržaj na tanjuru će vam biti jednako zagrijan.

Stari kruh možete ponovno omekšati zagrijete li ga na 10 sekundi, na najjačoj temperaturi. No, pojedite ga odmah, jer se kasnije vrati u svoje staro stanje.

• Limun, pogotovo iz hladnjaka teško je iscijediti. No ako ga zagrijete na 20 sekundi, moći ćete iscijediti dušu iz njega.

• Limun vam može poslužiti i da osvježite odnosno očistite i samu mikrovalnu pećnicu. Zagrijte njegovu polovicu na 2-3 minute, pažljivo ga uklonite i zatim unutrašnjost mikrovalne prebrišite čistom krpom. Zapravo, u svakoj prilici gdje koristite limun – pravite li čaj, cijedite li ga po jelu, ostatak ubacite u mikrovalnu da ju “osvježite“.

• I sama mikrovalna može biti dobar čistač. Spužvice za pranje suđa namočite, lagano iscijedite i zagrijte na jednu minutu. Prije zagrijavanja, možete spužvicu lagano poškropiti jabučnim octom ili limunovim sokom.

 

U ovom postu: hrana, mikrovalna pećnica
WRITTEN BY
Maja Špoljarec

Leave the first comment