Mali vodič kroz žitarice

Ako je jedina žitarica koju koristite u kuhinji riža, vrijeme je za male novitete!

By
admin
Objavljeno 08.05.2010.

Iako su žitarice nekad davno bila sirotinjska hrana, danas se sve više cijene kao namirnice koje snižavaju rizik od raka i srčanih bolesti. Žitarice obiluju vlaknima i vitaminima, te sadrže vrlo malo masnoća, a polako postaju sve omiljenija i raširenija hrana.

Koja je žitarica neizostavna u vašem kućanstvu?

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Bulgur nije samo odličan izvor vlakana, već obiluje kalijem i B vitaminima, a sadrži i željezo. Iako je hranjiva, ova žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Heljda

Heljda je odličan izvor vlakana, te sadrži vitamine E i B. U usporedbi s drugim vrstama žita, odličan je izvor proteina, a sadrži i lizin, ecencijalnu aminokiselinu koje nema u većini biljne hrane. Budući da heljda nije žito, prikladna je za ljude koji su alergični na žito. Pripravci od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema.

Ječam

Ječam je dobar izvor biljnih proteina, vitamina B, te topivih i netopivih vlakana. U većini trgovina prodaje se ljušteni ječam koji je jako obrađen, tako da su uklonjene mekinje, a vitamini i minerali dodani naknadno. Ako kupujete u trgovinama zdravom hranom, naći ćete neprerađeni ječam, kod kojega je uklonjena samo vanjska ljuska. Ova drevna žitarica siromašna je mastima, a što je najvažnije – ne sadrži kolesterol.

Pir

Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom, a iznimno je probavljiva. Pir sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 posto više proteina. Pir je dobar izvor proteina i sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla. Uspješno liječi kožne i alergijske osipe, neurodermitis, reumatska oboljenja, dijabetesi, povišeni kolesterol te probavne teškoća.

Quinoa

Quinoa obiluje aminokiselinama, bogata je kalijem i željezom, a sadrži i malo cinka i vitamina B. Blagog je okusa, te ju možete poslužiti kao prilog glavnom jelu. Quinoa ima i niz zdravstvenih prednosti – ublažava simptome migrene, jača kardiovaskularno zdravlje žena, te smanjuje kolesterol i krvni tlak.

Ordinacija.hr

U ovom postu: bulgur, heljda, ječam, pir, quinoa, žitarice
WRITTEN BY
admin

Leave the first comment