Kesten praline – slatki zalogaji za hladne jesenske dane

Ne samo da ga mnogi obožavaju jesti pečene ili kuhane, već je ovo pravo vrijeme i za razne slastice s kestenom.

By
Anja Mihaljević
Objavljeno 10.11.2024.

Jesen donosi i omiljenu slasticu mnogima – kesten. Ne samo da ga mnogi obožavaju jesti pečene ili kuhane, već je ovo pravo vrijeme i za razne slastice s kestenom. Tako su upravo kesten praline savršeni za ove hladne jesenske dane.

Sastojci

Kora:

  • 250 g šećera
  • 1 šalica vode (0,75 ml)
  • 125 g maslaca
  • 100 g mljevenog keksa
  • 75 g mljevenih oraha
  • 50 g čokolade

Nadjev:

  • 150 g kesten-pirea
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 žlica ruma

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 3 žlice ulja
Priprema

Sirup: prokuhajte šećer s vodom i kuhajte tri minute. Uklonite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. Zatim dodajte mljevene orahe, keks i na kraju kockice čokolade. Po želji, dodajte i malo kakaa.

Kora: Smjesu prohladite, a zatim je razvaljajte preko folije u pravokutnik (35×35 cm).

Nadjev: Pomiješajte kesten-pire, šećer u prahu, maslac i orahe te dodajte rum. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu.

Punjenje i oblikovanje: Uz rub kore nanesite traku nadjeva, savijte rub kore preko nadjeva i pažljivo oblikujte rolat. Napravite nekoliko manjih rolica.

Glazura: Prelijte rolice rastopljenom čokoladom i ostavite da se čokolada stvrdne.

Kada se rolice ohlade, izrežite ih na manje praline i stavite svaku u papirnatu korpicu.

U slast!

Izvor: coolinarika.com

U ovom postu: istaknuto, kesten
WRITTEN BY
Anja Mihaljević
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.