Jednostavna proljetno-ljetna juha

Brza i ukusna, u nekoliko varijanti.

By
admin
Objavljeno 09.07.2011.

Količinu možete određivati prema ukusu i od oka. Ipak, evo i recepta.

Sastojci:

  • 250 g mladog graška
  • 3 mrkve, narezati na kockice ili kolutove
  • 2 srednje velika krumpira, narezati na kockice
  • maslac
  • majoran, 1-2 žličice
  • evtl. 1 peršinov korijen

Po želji:

  • svježi ili suhi vrganji. Suhe vrganje prvo pola sata namočiti u časi hladne vode
  • tko ne može bez mesa neka lagano ispeče piletinu na maslacu i pristavi zajedno s povrćem kuhati
  • eventulano brašno te glavicu luka u komadu
  • po želji ukuhati noklice od brašna i vode

Priprema:

  1. Ako kuhate s piletinom, prvo pripremiti piletinu i staviti sa strane.
  2. Na maslacu na srednje jakoj vatri popirjati grašak i mrkvu i peršin ako koristite, posuti majoranom i preliti s vodom tek toliko da pokrije. Kuhati dok krumpir ne bude gotov.

Tko dodaje vrganje, neka ih doda na samom početku, nakon namakanja. Tko želi i glavicu luka, neka luk ne reze nego neka ga doda u komadu.

Brašno je u receptu navedeno jer je s brašnom uvijek kuhala moja mama. Brašno je tu za gustoću i ako se želi gotovo kremasta juha, razmutite 1-2 žlice brašna u nešto hladne vode i dodajte u juhu. Moj je prijedlog da ipak radije uzmete vise povrća i još jedan krumpir više pa ih zdrobite kad su kuhani i vratite u juhu kako bi dobila na gustoći.

Dodavanjem vrhnja nakon kuhanja se iz juhe može napraviti i umak koji je odličan kao prilog uz meso.

Marina kuharica

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment