Još jedan jednostavan kolač koji se brzo priprema je kolač od mrkve. Ana Verbanac s IG profila siroveslasti, koja i donosi ovaj recept, kaže kako uz dodatak Annapurna maslaca od orašida ovaj kolač bude baš prava poslastica!
Sastojci
- 150 g pirovog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 150 g biljnog mlijeka
- 100 g javorovog sirupa
- 100 g ribane mrkve
- 30 g maslinovog ulja
- žlica maslaca od badema
- žlica jabučnog octa
- 1 “jaje” od lana (žlica mljevenog lana u 3 žlice vode)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 50 g sjeckanih oraha
- žličica cimeta, đumbira, kardamoma
- prstohvat soli
Preljev
- 2 žlice maslaca od indijskih oraščića
- 2 žlice biljnog mlijeka
- Žlica javorovog sirupa
Postupak
Pomiješati brašno, mljevene bademe, sjeckane orahe, prašak za pecivo, sodu, sol i začine. U biljno mlijeko dodati ocat. Dodati ulje, javorov sirup, maslac od badema i jaje od lana.
Pomiješati mokre i suhe sastojke, dodati ribanu mrkvu i sve zajedno lagano promiješati. Izliti u kalup za kruh (može i u kalupe za muffine) i posuti s još sjeckanih oraha.
Peći 30-ak minuta na 180 °C.
Za preljev dobro promiješati sve sastojke i preliti po ohlađenom kolaču.