Zoran Čobanov, istaknuti istarski MasterChef i šef kuhinje restorana Kanova, Kempinski Hotel Adriatic autor je inovativnog hotelskog jela s potpisom “Istarska nova fritaja”, a široj javnosti poznat je iz jedne od epizoda kuharskog showa “MasterChef Hrvatska” iz 2012. te je u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri kuhao i u nekima od najpoznatijih talijanskih restorana s Michelinovim zvjezdicama.
Odlučio je s nama podijeliti recept, male tajne velikih majstora kuhinje…
Istarska nova fritaja
Sastojci za 1 osobu:
- 1 jaje
- 100 g crvenog krumpira
- 20 g maslaca s tartufima
- 4 g bijelog tartufa (magnatum pico)
- 4 g istarskog pršuta
- 5 g crnila od sipe
- 30 g krušnih mrvica
- ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje
- cvjetna sol
- 2 g kvalitetnog kavijara
- 1 dl povrtnog temeljca
Zarolajte nježno cijeli žumanjak jajeta u mješavinu krušnih mrvica i sipinog crnila (pazite da se žumanjak ne razbije) i ostavite u hladnjaku da se hladi pola sata kako bi se stisnulo.
Napravite krumpir pire, razrijedite ga s povrtnim temeljcem, dodajte maslac s tartufima i stavite smjesu u sifon bocu.
Izvadite iz hladnjaka žumanjak te ga uronite na nekoliko sekundi u vruće ulje. Istisnite kremasti pire iz sifon boce u duboki tanjur, položite lagano žumanjak u sredinu, dodajte 5-6 tankih kockica pršuta i bogato ukrasite listićima bijelog istarskog tartufa.
Na kraju ukrasite tanjur kavijarom te obogatite jelo s cvjetnom soli te istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Pri konzumaciji jela, prvo razbiti žumanjak te pustiti da se blagi okusi jaja i krumpira prožmu s jakim okusom tartufa. Tako jesti i guštati. Poslužuje se u jušnom tanjuru.
Vinska preporuka
Moreno Rudan, sommelier i voditelj restorana Kanova Kempinski
Coronica Gran Malvazija Barrique