Gulaš s junetinom i kestenima

Za hladno vrijeme topli mesni užitak.

By
admin
Objavljeno 18.10.2012.

Gulaš u ovo vrijeme prava je okrjepa od vanjskog hladnog i vjetrovitog vremena. Kao vruć čaj na vrhu Sljemena. Odaje pravi osjećaj topline doma. Barem ja to tako vidim, sa žlicom, tekuće, toplo i ukusno. Zanimljiv dio ovog jela su trenutno atraktivni kesteni koje jednostavno oguljene i očišćene petnaestak minuta prije kraja ukuhate u gulaš. Garantirano savršena kombinacija junetine s kestenima.

Sastojci:

  • 700 g junećeg filea
  • 2 veća luka srebrenca
  • 1 žlica senfa
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice slatke crvene mljev. paprike
  • 2 žličice ljute mljev.crvene paprike
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 2 lista lovora
  • 1/2 l suhog crnog kvalitetnog vina
  • 300g oguljenih i očišćenih kestena
  • Mileram po želji
  • nasjeckan peršin za posipanje
  • sol,papar,ulje

Priprema:

  1. Meso izrežite na veće kocke,posolite ga i popaprite. Dodajte senf i dobro sve zajedno izmiješajte.
  2. Luk sitno nasjeckajte pa ga stavite u lonac na zagrijano ulje.Kad se luk lagano zastakli dodajte pripremljeno,marinirano meso i pirjajte ga uz povremeno miješanje dok sva tekućina iz mesa ne ispari.
  3. Dodajte češnjak ,mljevenu papriku i koncentrat rajčice pa sve ponovno izmiješajte.Sad ulijte crno vino i kuhajte dok se tekućina na pola ne reducira.U međuvremenu dodajte lovorove listiće.
  4. Kad je dio vina iz gulaša ispario dodajte vruću vodu toliko da prekrije sve sastojke.Gulaš kuhajte otprilike sat i pol , odnosno dok je meso potpuno mekano, po potrebi dolijevajte i dalje vruću vodu ili po želji goveđi temeljac.
  5. Petnaestak minuta pred sam kraj kuhanja u gulaš dodajte oguljene i pripremljene kestene.Servirajte toplo , po želji uz Mileram i sa malo sitno sjeckanog peršina.Dobar tek.

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment