Chilli con carne bez mesa

Pikantno jelo, Chilli con carne, koje se uvijek veže za meso moguće je napraviti uz pomoć zdravih grahorica – leće i graha

By
admin
Objavljeno 04.05.2017.

Tko kaže da bezmesni obroci ne mogu biti nutritivno jaki? Jedno serviranje upravo ovog meksičkog veganskog jela ima čak 10 grama proteina te je pun željeza, vitamina A i C, baš onoliko koliko je potrebno u jednom danu.

Pikantno jelo, Chilli con carne, koje se uvijek veže za meso moguće je napraviti uz pomoć zdravih grahorica – leće i graha. Nutritivni sastav ovih plodova je fascinantno posložen – sadrži gotovo sve potrebno za našu ishranu i to u vrlo korisnim i balansiranim omjerima. Prema našim potrebama dolaze makronutrijenti ugljikohidrati, proteini i masnoće, za gradivo i energiju, uz pregršt vitamina, minerala.

Potrebni sastojci:

  • 1 luk
  • 1 zelena paprika (srednje veličine)
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljuta papričica
  • 6 sušenih rajčica
  • 1/2 šalice povrtnog temeljca
  • 1 konzerva (400 grama) graha 
  • 1/2 konzerve kukuruza
  • 400 grama kuhane leće (konzerva)
  • 1 žlica paste od rajčice
  • Malo paprike u prahu
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica origana
  • Himalajska sol
  • Papar

Priprema:

Nasjeckajte češnjak, a luk, čili rajčicu, papriku i suhe rajčice narežite na sitne kockice. Na vruće ulje na tavu ubacite sve te nabrojane sastojke i dinstajte 3 minuta pa dodajte temeljac, grah, leću, pastu rajčice i dobro promiješajte pa na kraju začinite i pustite da se kuha 15-20 minuta.

Ovaj ukusni veganski čili možete poslužiti na prženim šnitama kruha ili još zapeći u pećnici te poslužiti kao samostalno jelo posluženo s vrhnjem.

Autor: Tara Lukičić za www.tvornicazdravehrane.com

WRITTEN BY
admin