Bijela čarolija

Bijela čarolija, torta koja se ne peče.

By
Vesna Nakić
Objavljeno 10.01.2016.

Trebalo je tri ili četiri pokušaja dok Bijela čarolija nije dobila svoje ime. Bez lažne skromnosti, niti jedan pokušaj nije bio loš (kako će i biti kad su ovakvi sastojci u njoj), ali kad sam konačno bila zadovoljna i rekla sama sebi “Vesna, to je to!”, onda sam bila slobodna dati joj ime. S ponosom!

Može se zaključiti, ovo je torta na koju sam najviše ponosna i koja mi je, a vjerujem da će uvijek i biti najviše u srcu. Moj maturalni rad. Desert koji sam osmislila za praktični dio svog završnog rada, čija je tema bila “Kreme i njihova priprema”. Odlučila sam se na Bavarsku kremu koja se može servirati i kao samostalni desert ali i u obliku torte. Po mom mišljenju Bavarska krema ima nebrojene skrivene mogućnosti te od jednog, naizgled običnog i jednostavnog deserta, možete dobiti eksplozije i čarolije okusa! Sve ovisi o kreativnosti i hrabrosti. Na primjer, moja izmišljotina Pumpkin and Orange Cake, čiji recept ste već ranije mogli isprobati, je također rađena s bazom od Bavarske kreme.

Bavarsku kremu se u svakodnevnom rječniku često miješa s Parfe kremom, ali nisu iste. Priprema je bitno različita, iako nas na obje asocira pjenasta, tzv. “fluffy” tekstura.

Krema od vanilije kod nas poznata i pod nazivom Bavarska krema (fran. crème bavaroise) je klasični desert koji je bio uključen još u jelovnik slavnog kuhara haute cuisine Marie-Antoine Carême, a ponekad ga se njemu i pripisuje. Slična je slastičarskoj kremi, samo što brašno ili škrobno brašno zamjenjuje želatina i eventualni okus likera koji odlučimo dodati. Prozračnijom i lakšom je čini tučeno slatko vrhnje. Ova fantastična krema ima svilenkastu glatku strukturu, aromatizirana vanilijom i vrlo kremasta. Sadrži taman dovoljno želatine da drži svoj oblik dok je i dalje mekana, teksture koja se topi u ustima. Može se koristiti na više načina, a ovisno o dodacima (čokolada, voće, jezgričavo voće) joj mijenjamo ime.

Kao zaljubljenik u Bavarsku kremu, od srca Vam želim da je, ako već niste, i sami kušate i probate napraviti, mogli bi se ugodno iznenaditi.

Bijelačarolija1

Za podlogu:

  • 300 g keksa (po želji)
  • 150 g maslaca ili margarina

Za kremu:

  • 400 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 100 g bijele čokolade
  • 15 g želatine u listićima
  • 100 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 čep maraschina
  • naribana korica mandarine

Podloga:

Samljeti kekse te primiješati omekšalu masnoću. Kad smjesa postane jednolična, utisnuti je u kalup te zagladiti.

Bijelačarolija6

Krema:

Žumanjke izmiješati s obje vrste šećera, staviti da se kuha na pari i tako kuhati 10-15 min (dok se jaja ne počnu lagano zgušnjavati).

Želatinu staviti u hladnu vodu i ostaviti 10 minuta da nabubri. Mlijeko staviti da zakuha.

Kad mlijeko zakuha lagano ga uliti u smjesu od žumanjaka stalno miješajući pjenjačom. Kuhati još 10-15 minuta na pari stalno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju.

U vrelu smjesu dodati nasjeckanu bijelu čokoladu, miješati dok se ne otopi, potom dodati želatinu i također je dobro umiješati u kremu.

Kremu prebaciti u drugu (veću) posudu da se ohladi. Vrhnje stući u šlag, postupno mu dodavati kremu od žumanjaka. Dobro ujednačiti.

U kremu lagano lopaticom umiješati mljevene lješnjake, maraschino i koricu mandarine.

Kremu istresti na biskvit i zagladiti. Staviti u frižider preko noći. Ukrasiti po želji.

[box style=”0″]

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić

[/box]

 

WRITTEN BY
Vesna Nakić
Slatka Radionica je obrt za proizvodnju slastica smješten u Skradinu, prekrasnom pitoresknom gradiću na ulazu u NP Krka, koji je s radom počeo 2017. godine. U radu koristimo prirodne sastojke, bez industrijskih proizvoda i zamjesa te se trudimo čim više koristiti domaće proizvode tamo gdje je to moguće. Kvalitet je uvijek iznad kvantiteta. Zvuči idilično, ali nije. Samo volimo raditi dobre i ukusne slastice, kako izvana, tako i iznutra. Sve recepte možete pronaći na www.slatkaradionica.hr.