Slastice iz Apetit City restorana koje će vas oduševiti

U timu zagrebačkog Apetit City restorana je mladi chef Darko Škoranec koji predstavlja čarobne slastice koje nas vode na jedno sasvim neobično putovanje okusima.

By
admin
Objavljeno 20.10.2017.

Svijet slastica sve nas više očarava, a hrvatski majstori svojim gastro kreacijama oduševljavaju. Delicije koje su u davna vremena bile rezervirane za visoke slojeve društva, danas su dostupne svima i s veseljem kušamo svaku novu inovativnu kombinaciju. U timu zagrebačkog Apetit City restorana je mladi chef Darko Škoranec koji predstavlja čarobne slastice koje nas vode na jedno sasvim neobično putovanje okusima.

Tarte i domaći sladoled od Butternut buče s jasminom i cimetom jesenski su desert. Smokve u sirupu od agave, s kulijem i domaćim sladoledom od maline s krekerima od đumbirom i dolce latte gorgonzolom slastica su koja zahtjeva dugotrajniju pripremu no, zasigurno će dati jednu novu dimenziju i sinergiju okusa.

Mousse od kave i mascarponea s glazurom i brownijem od tamne belgijske čokolade kombinacija je koja korijene vuče iz nekih davnih vremena. Meksički su Azteci prvi počeli upotrebljavati kakao kao slasticu, do ovog današnjeg recepta kakao i čokolada prošli su pravu revoluciju. Danas nam je dostupna i vesele joj se gotovo svi stanovnici svijeta u bilo kojem obliku.

Darko Škoranec

Sfera od kestena i Zacapa ruma sa spužvom od bijele čokolade i kristaliziranog lisnatog tijesta desert je koji je Darko pripremao s velikim veseljem. Ovaj mladi specijalist, kad su slastice u pitanju, svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je kako u Beču, tako i u ostalim europskim gradovima, da bi danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju u Masarykovoj ulici iz dana u dan priređivao vrhunski doživljaj koji dugo pamtimo.

Đumbir kruh

  • 100g maslaca
  • 2 jaja
  • 240 g brašna
  • ¾ žlice đumbira
  • 100 g šećera
  • 240g mlijeka
  • Prstohvat soli
  • 1 čajna žličica sode

Postupak

Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac(sobne temperature) i suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo na 180c 30 min.

Mousse od kave i mascarponea s glazurom i browniem od tamne belgijske čokolade i cimeta

  • 125 g mascarpone
  • 250 g vrhnje za šlag +50(extra)
  • 60 g bjelanjak
  • 30 g šećer u prahu
  • 4 listića želatine
  • 5 g instant kave

Postupak

Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak 50 zagrijati i dodati instant kavu. Pomješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature te dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera i na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

WRITTEN BY
admin