Uz mnogobrojne tradicionalne talijanske slastice, na ItaliaFestu, koji će se ove jeseni održati od 4. do 10. listopada na Europskom trgu, nudit će se i popularni napuljski babà.
Kolač pod imenom babà/babka/savarin svoje porijeklo vuče iz Poljske i Francuske. Francuski slastičari donijeli su recept u Napulj, gdje je postao napuljski specijalitet pod imenom baba. Tortica od kvasca, natopljena nekim alkoholnim pićem, najčešće rumom, u sredini ispunjena šlagom, ima sjajan i neobičan ukus koji svakako morate jednom probati.
Mnogobrojne legende vežu se uz porijeklo kolača. Jedna verzija kaže kako ga je u Francusku donio poljski kralj Stanislas Leszczyinski. Kralju je klasični kuglof koji su mu poslužili na dvoru bio presuh te ga je umočio u rum. Bio je toliko oduševljen da ga je nazvao po Ali Babi- liku iz svoje najdraže knjige Tisuću i jedna noć.
Desert je postao vrlo popularan u Francuskoj, Francuzi su ga nazvali Babà au rhum. U drugim europskim zemljama ovaj kolač se naziva Savarin prema proslavljenom francuskom gastronomu i piscu Jean Anthelme Brillat-Savarinu.
Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da kušate babà!
Dođite na Europski trg 04.-10-10.2016.
Talijanska tržnica bit će otvorena od 09.00 do 21.00 sati.