Rateški krapi od svježeg sira

Rateški krapi od svježeg sira, tradicionalno jelo popularno u cijeloj Sloveniji koje se može jesti kao prilog i desert.

By
admin
Objavljeno 29.05.2016.

U Kranjskoj Gori uvijek možete računati na udoban smještaj te raznoliku gastronomsku ponudu u rasponu od tradicionalnih domaćih jela do odabranih okusa moderne kuhinje. Svaki četvrtak u ponudi je posebna gastronomska avantura koju morate iskusiti – Kulinarična pot ili kako bismo mi rekli – Kulinarsko putovanje, tijekom kojeg u jednoj večeri kušate slovenske specijalitete u čak pet različitih restorana i pritom uz turističkog vodiča još bolje upoznate slikovitu Kranjsku goru.

Kulinarična pot 3

Put započinje hladnim predjelom u Ramada Hotel & Suites i nastavlja se toplim predjelom u restoranu Lipa, glavna jela pripremili su u hotelu Lek i hotelu Kotnik, a desert u restoranu Lačni Kekec. (Samo da se pohvalimo, sve smo to proši!)

Hoteli Hit Alpinea nude zdrav niskokalorični jelovnik s obiljem šumskog voća, meda, žitarica i drugih lokalnih proizvoda, a ako želite okusiti domaću seosku hranu tu je gostionica Pri Žerjavu u malom mjestu Rateče koja je već više od sto godina u vlasništvu iste obitelji.

Kulinaričnapot5
Iz restorana Pri Žerjavu

Tamo možete kušati Rateški krapi od svježeg sira, njihovo tradicionalno jelo popularno u cijeloj Sloveniji koje se može jesti kao prilog i desert, te brojne druge tradicionalne specijalitete: domaće rezance s gljivama, prženu piletinu, neizostavne Kranjske kobasice, kruh iz krušne peći te kolač od oraha.

Recept

Sastojci:

Za obično tijesto:

  • 1 kg pšeničnog brašna,
  • 4 žlice ulja,
  • sol, topla voda

Za tijesto od od krumpira:

  • 1 kg pšeničnog brašna,
  • ½ kg kuhanog pire krumpira,
  • 2 jaja,
  • 10 dag maslac,
  • sol, mlaka voda

Za nadjev:

  • palenta,
  • svježi sir,
  • estragon,
  • sol,
  • jaja i malo vrhnja

Priprema:

U svježi sir dodamo palentu, začinimo estragonom i soli te sve dobro promiješamo. Za čvršći nadjev može se dodati jaje i malo kiselog vrhnja. Tijesto mijesimo i potom ga razvaljamo nekoliko krugova. U sredinu svakog stavimo nadjev, preklopimo i sitsnemo rubove. Kuhamo ih 20 minuta u slanoj vodi.

WRITTEN BY
admin