Riba u škartocu s povrćem i aromatičnim biljem

Mediteranska prehrana osim ribe, osobitno plave, obuhvaća i razno svježe povrće poput rajčice, brokule, rukole i radiča.

By
She Press
Objavljeno 23.07.2015.

Mediteranska prehrana dio je našeg podneblja i stoga idealna za zdravo funkcioniranje našeg organizma.

Tomislav Šimić, chef zagrebačkog restorana Conte priprema za vas tjedne recepte usklađene upravo s ovim načinom prehrane, a nutricionistica Karmen Matković Melki pripremila je za vas pojašnjenja svakog jela.

Riba u škartocu s povrćem i aromatičnim biljem

• 350 grama ribe (orada)
• 100 grama tikvica
• 50 grama cherry rajčica
• 50 grama šampinjona
• 30 grama poriluka
• 1 češanj česnjaka
• žlica maslinovog ulja
• prstohvat soli i papra
• grančica ružmarina

Priprema:

Ribu očistite i isfiletirajte. Tikvice, gljive i poriluk narežite na ploške, začinite i stavite u papir za pečenje. Na navedeno stavite file ribe i zamotajte u papir. Pecite u pećnici na 180°C stupnjeva 20 minuta.

[box style=”0″]

Orada: jedna od najcjenjenijih vrsta bijele ribe. Delikatnog je okusa i vrhunske kvalitete lakoprobavljivih bjelančevina pa se ne smije zamaskirati teškim prilozima. Kao i tuna, bogata je vitaminima B-kompleksa koji su bitni za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava, ali je manje kalorična. Vrijedi istaknuti i selen koji je važan mineral za pravilan rad štitnjače i imunološkog sustava.

Tikvice: također su niskokalorična namirnica, bogata dijetalnim vlaknima i vitaminom C te biljnim pigmentima, antioksidansima luteinom i zeaksantinom.

Mediteranski začini: djeluju protuupalno, a s maslinovim uljem upotpunjuju profil omega masnih kiselina i fitosterola. U kombinaciji s bijelom ribom ovom jelu daju epitet niskokaloričnog proteinskog obroka za zdravo srce!

[/box]

WRITTEN BY
She Press

Leave the first comment