Recept za tjesteninu s bobom

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće moći odoljeti vašem kulinarskom umijeću.

By
She Hr
Objavljeno 02.04.2023.

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće moći odoljeti vašem kulinarskom umijeću. Sljedeći recept uvjerit će vas u gastronomsku vrijednost boba i obogatiti vaš dnevni menu.

Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma te može smanjiti razinu kolesterola u krvi te povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima jačajući imunološki sustav.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to što sadrži L-DOPA aminokiselinu koja se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.

Tjestenina s bobom

  • 300 g pelati rajčice
  • 200 g sira mozzarelle
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g mladog boba
  • 2 jaja
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 žličice šećera
  • ½ žličice sušenog origana
  • 1 žličica sjeckane majčine dušice
  • 2 žlice sjeckanog bosiljka
  • ½ žličice umaka od ljutih papričica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

U tavu na ugrijano maslinovo ulje dodajte ocijeđene paleti rajčice, protisnuti češnjak, umak od ljutih papričica, šećer, origano, bijelo vino te na kraju stavite mladi bob. Sve zajedno zasolite i zapaprite te kuhajte na vatri 15-ak minuta.

Za to vrijeme u zdjelu s umućenim jajima dodajte majčinu dušicu, začinite sve solju i paprom, te dobro izmiješajte. Dodajte svježi kravlji sir.

Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu premjestite u zdjelu, prelijete ju s malo maslinovog ulja, promiješajte, dodajte smjesu od sira i jaja, dobro izmiješajte i premjestite u vatrostalnu posudu.

Tjesteninu prelijte gotovim umakom od rajčica i boba, posipajte sjeckanim bosiljkom, prekrijete mozzarellom i stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta.

WRITTEN BY
She Hr