Madeleine su poznati francuski mali, spužvasti, čajni kolačići koji nalikuju školjkama. Ne tako davno predstavili smo klasične vanilin madeleine, a sad predstavljamo posebno fine i mirisne, s dodatkom naranče i glazurom od čokolade.
Sastojci:
za 30-tak kolačića
- 100 g maslaca
- malo soli
- sok i korica jedne naranče
- 3 cijela jaja (sobne temperature)
- 1 žumanjak
- 130 g šećera
- 130 g brašna
- 2 žlice gustina
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 150 g mliječne čokolade
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 190 C. Kalup za madeleine malo zamastite maslacem, pospite brašnom, a višak otresite. Maslac otopite na laganoj vatri pa ga ostavite sa strane da se ohladi.
- Mikserom pjenasto istucite jaja sa šećerom (oko 4 minute). Kad je maslac hladan, lopaticom za miješanje kolača lagano ga ulijte i izmiješajte sa smjesom od jaja. Dodajte sok i koricu naranče.
- Izmiješajte suhe sastojke, brašno s praškom za pecivo i gustinom. Prosijte ga u smjesu od jaja, pa gumenom lopaticom za kolače sve zajedno dobro izmiješajte.
- Žlicom uzimajte gotovo tijesto i punite utore u kalupu za madeleine. Nemojte ih sasvim popuniti, već do 3/4 modla jer će pečenjem dodatno malo narasti. Pecite ih 8 minuta. Pečene izvadite i ohladite na tanjuru obloženom kuhinjskim papirom.
- Iznad manjeg lonca s ključalom vodom, na pari otopite čokoladu. Svaki madeleine kolačić dekorativno do pola kolačića glazirajte otopljenom mliječnom čokoladom, pa ih složite na rešetku za kolače.