Muffini sa šljivama

Jednosatavna i brza priprema slatkih voćnih kolača.

By
admin
Objavljeno 03.09.2012.

Ovi ukusni voćni muffini kao stvoreni su za dobar jesenski doručak, večeru ili kao slatki međuobrok. Pripremljeni su sa domaćim plavim šljivama (bistricama), a pripremaju se brzo. Najukusniji su dok su još topli, iako su i hladni odlični. Najbolje pašu uz maslac.

Od sve tri vrste šljiva, za koje ja znam, a to su plava, crvena i žuta, meni su ipak najdraže ove naše domaće plave šljive, a navodno ih postoji čak 2000 sorti. Crvenkasto plave šljive su više okrugle i imaju izraženu poprečnu crtu. Plave šljive duguljasto su ovalne sa šiljastim vrhovima, nemaju poprečnu crtu , a meso im je čvrsto. Obje vrste šljiva odlične su kao nadjev za kolače, za pripremu džemova, marmelada, kompota, svježe za punjenje u okruglicama ili za rakiju šljivovicu.

Sastojci (12 muffina):

  • 200 g domaćih plavih šljiva
  • 300 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 dcl ulja
  • 250 ml jogurta sa 0,9% mm

Postupak :

  1. Šljive operite, maknite im koštice i narežite ih na manje komade. Pećnicu zagrijte na 180 C. Brašno prosijte, pa mu dodajte prašak za pecivo i mljeveni cimet. Smjesu dobro izmješajte.
  2. Jaje izmiksajte sa uljem, dodajte smeđi šećer i jogurt. Toj smjesi dodajte suhe sastojke, odnosno smjesu od brašna i cimeta. Izmješajte gumenom žlicom za kreme i to tek toliko da se svi sastojci sjedine. Na kraju umiješajte pripremljene šljive.
  3. Kalup za muffine namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Žlicom napunite udubine kalupa tijestom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Pečene pustite kratko da se ohlade. Poslužite ih s maslacem.

Just Good Food

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment