Varaždinski klipići

Jednostavan recept za ukusne tople prutiće.

By
admin
Objavljeno 03.05.2012.

Ovo je recept moje tete iz Varaždina, koji je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Neću puno mudrovati nego prepisati njen recept i staviti moje slike. Ja sam radila pola porcije, a puna je količina idealna ako imate punu kuću dječurlije koja je gladna jer klipići su najukusniji dok se jedu još topli.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 0,5 l mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • 1 zličica soli
  • 1 kvas postavljeni (dignuti u malo mlijeka s malo šećera)
  • žumanjak za premaz
  • kim i gruba sol za posipanje

Napomena za one kojima se kvasac ne uspijeva dignuti kao sto se meni godinama nije dizao i zbog kojeg sam godinama izbjegavala pripremati kruh i peciva. Pripazite samo na temperaturu mlijeka i da nemate nikakav propuh u kuhinji odnosno da je temperatura ugodna. Ako se bojite da to nije moguće, kvasac stavite u zdjelicu i prekrijte prozirnom folijom. Ja na isti način dižem i tijesto jer mu se površina ne osuši i bude podatnije.

Priprema:

  1. Zamijesiti tijesto i staviti da se diže 1 sat na toplom. Za one koji ne znaju otkud bi počeli predlažem pomiješati brašno i sol pa zajedno s dignutim kvascem polako dodavati mlijeko (ne smije biti hladno) i ulje. Prvo miješati kuhačom, a poslije staviti na stol ili dasku i mijesiti, udarati i bacati tijesto s jednom ili obje ruke dok se ne prestane lijepiti. Tijesto bi moralo biti glatko, a ako vam se čini pregustim i presuhim dodajte još malo mlijeka.
  2. Kad se tijesto diglo, rukom otrgnuti po kuglicu, po prilici koliko stane u šaku i uzdužno razvaljati i s rukama rolati tako da se razvlači u klipić. Oni koji rade s glinom ili plastelinom znaju najbolje kako se to radi – djeca su tu pravi stručnjaci.
  3. Složiti na pleh i pustiti neka se još malo dižu. Najbolje pokriveni iako se ja ovoga zbog snimanja nisam mogla pridržavati. Dok se klipići dižu, zagrijati pećnicu na 200°C.
  4. Premazati žumanjkom u koji ste dodali žličicu-dvije vode (i dobro promiješali) i odmah posuti – po želji – kimom i solju grubog, većeg zrna (ili običnom ako nemate).
  5. Peći oko 15-20 minuta ili dok ne porumene.

Osim klipića možete raditi i razne druge oblike kao npr. perece ili focaccie u mini obliku.

Marina kuharica

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment