Bruschette su već svima dobro poznati (izvorno talijanski) sendviči, napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja. Mnogo je varijacija nadjeva brusketa, treba samo pustiti mašti na volju, spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak, poput ovog u kojem smo mi uživali.
Smokva je slatka voćka, okusa sličnog medu, koja raste na manjem drvetu, a može biti zelena ili ružičasta. Najbolje uspjevaju u Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj, ali i uz cijelu našu Jadransku obalu. Beru se od srpnja do mjeseca studenog. Najukusnije su svježe iako su i one sušene odličnog okusa. Odlične su u pitama, štrudlama, raznim voćnim salatama, čak pizzama, a jedna od poznatijih kombinacija je i ona sa sirom, pršutom, piletinom ili janjetinom.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 kukuruzna kruha baquette
- 4-5 žlica maslinova ulja
- 200 g svježih smokava
- 100 g sira Pecorino, narezanog na tanke listiće
- 150 g parmskog (talijanskog) pršuta
- nekoliko grančica svježe majčine dušice (timijana)
Postupak :
- Baquette narežite ukoso, na kriškice debljine 1,5 cm. Kriškice premažite s po nekoliko kapi maslinova ulja pa ih poslažite na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite narezane kruščiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, oko 5 minuta.
- Pripremite Pecorino sir narezan na ploškice i pršut. Smokve narežite na tanke ploškice. Izvadite prepečene kriškice baquette kruha iz pećnice i na još vruće nadjenite po ploškicu sira te zarolanu krišku pršuta. Na pršut stavite ploškice smokava. Dekorirajte grančicama majčine dušice. Poslužite toplo.