Inače si nije uobičajeno kvariti godišnji odmor s dijetama, ali mršavjeti uz sladoled i nije neko odricanje.
Nevjerojatno je kako sladoled može pomoći pri mršavljenju, no lako je probavljiv i bogat bjelančevinama, te je gotovo kompletna namirnica stoga može zamijeniti ručak ili laganu večeru.
Prehrambena je vrijednost sladoleda velika: masnoću daju žumanjci i mliječna mast u homogeniziranom obliku, koja se lako probavlja. Bjelančevine iz mlijeka biološki su vrijedne i lako iskoristive.
Šećer sladoledu daju ugodan, sladak okus, ali stvara osjećaj gladi. Naime, šećer se brzo razgradi i potiče lučenje inzulina, koji glukozu "pospremi" u stanice, a kako je tada premalo šećera u krvi, nastaje osjećaj gladi.
Stoga sladoled probajte jesti što duže, barem 15-20 minuta, jer je to vrijeme potrebno da se stvori osjećaj sitosti.
Koju vrstu sladoleda odabrati?
Treba zaboraviti banana split i druge velike kupove od kojih svaki "vrijedi" više od 1.000 kalorija.
Voćni sladoledi imaju 160, a mliječni oko 240 kalorija, dok je energetska vrijednost krem sladoleda, koji umjesto vrhnja sadržavaju žumanjak, 170 kalorija te on sadržava 4% bjelančevina, 7% reducirane masti i 23% šećera, pa se može smatrati "light" varijantom.
Sladoled je vrlo hranjiv. Mliječni sadržava mnogo bjelančevina, jednostavnih šećera i masti, a voćni mnogo vitamina, mineralnih soli i vlakana.
Prednost mliječnog sladoleda je sadržaj kalcija, što ga čini idealnom hranom za žene, jer održava zdravlje kostiju i sprječava osteoporozu.
Dijeta s 1600 – 1800 kcal dnevno
Tjedni jelovnik:
1. Ponedjeljak
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: sladoled u kornetu, 2 marelice ili jedna breskva
Večera: tanjur nemasnog pršuta ili šunke (80 g) s brokulom i malo tvrdog sira, integralno pecivo ili 2 kriške kruha, zelena salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom.
Nakon večere: 2 kuglice mliječnog sladoleda
2. Utorak
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: sendvič sladoled, 2 breskve ili 2 marelice
Večera: tanjur tjestenine (70 g) sa sirovom rajčicom, maslinovim uljem i bosiljkom; pahuljice s mlijekom ili pšenične klice, ili mozzarella; salata od rajčice začinjena maslinovim uljem
Nakon večere: voćna salata s kuglicom voćnog sladoleda
3. Srijeda
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: sladoled na štapiću, 2 marelice ili 2 breskve ili 2 šljive
Večera: tanjur kozjeg sira (80 g) s rajčicom, integralno pecivo ili 2 kriške kruha, pečena paprika začinjena maslinovim uljem
Nakon večere: 2 kuglice sladoleda s malo šlaga
4. Četvrtak
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: sladoled u kornetu, banana ili 2 marelice ili 2 breskve
Večera: tanjur juhe od povrća s rižom (60 g ), 4 odreska nemasnog pršuta (70 g) ili kuhane šunke, salata od mrkve ili zelena, začinjena maslinovim uljem i limunom
Nakon večere: šalica šumskog voća s kuglicom sladoleda
5. Petak
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: čašica voćnog sladoleda, 2 kriške dinje ili 1 kriška lubenice
Večera: bijela riba s roštilja (zubatac ili orada) s peršinom i malo ulja, miješano povrće s roštilja (patlidžani, tikvice, paprika) s malo ulja, integralno pecivo ili 2 kriške kruha
Nakon večere: ledeni kolač
6. Subota
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: sladoled na štapiću, šalica višanja ili 2 breskve ili 2 marelice
Večera: salata od plodova mora (150 g), rižoto na mornarski (80 g) s ribom i plodovima mora, zelena salata ili mrkva začinjeni maslinovim uljem
Nakon večere: ledeni mliječni napitak s limunom
7. Nedjelja
Doručak: čaša jogurta i mlijeka, 2 integralna prepečenca, mala žlica marmelade ili meda
Ručak: sendvič sladoled, banana ili 2 breskve ili 2 marelice
Večera: tjestenina (80 g) s povrćem i maslinovim uljem, feta sir (60 g) i list salate, salata od rajčice ili mrkve s malo maslinova ulja
Nakon večere: 2 kuglice sladoleda s kavom
"Home made" niskokalorični sladoled
Osnovni recept za 5 sladoleda:
Potrebno – 500 g svježeg voća ili voća iz kompota, 100 ml soka (od naranče, limuna ili jabuke), umjetno sladilo ili 2 žlice meda.
Voće usitnite u mikseru (ostavite nekoliko lijepih komadića za ukras u sladoledu) i pomiješajte sa sokom i sladilom.
Napunite oblike, u sredinu stavite štapiće i ostavite hladiti 3-4 sata.
- Breskva/menta: 4 breskve, 100 ml soka od naranče, listići mente i sladilo
- Trešnja: 650 g trešanja, 100 ml soka od jabuke, kora od limuna, sladilo
- Kivi: 8 kivija, 100 ml soka od jabuke, med i naribana kora od limuna kao začin
- Papaja: velika papaja, 100 ml soka od naranče, sok od 1 limuna, sladi