Tajni sastojak koji nikad ne biste pogodili: Isprobajte sočan kolač od slanutka!

Danas vam predstavljam recept za kolač od slanutka. Iznenađujuće sočan, ukusan, jednostavan i pristupačan kolač za koji je potrebno manje od 15 minuta za cjelokupnu pripremu.

By
Vesna Nakić
Objavljeno 23.02.2025.

Danas vam predstavljam recept za kolač od slanutka. Iznenađujuće sočan, ukusan, jednostavan i pristupačan kolač za koji je potrebno manje od 15 minuta za cjelokupnu pripremu. Prije ćete vi biti gotovi, nego što će se pećnica zagrijati.

Začinjen narančom i cimetom, usta vam budu puna okusa. Mogli biste reći da vuče na arome Božića, ali vjerujte da je predivan za svaki dio godine. Ako u svom domaćinstvu imate osobe koje imaju intoleranciju na gluten, ovo je jedno od super rješenja. Također, ako imate u svom domaćinstvu nekoga tko bi se namrštio da mu kažete da ste napravili kolač od slanutka, samo prešutite. Nema šanse da će pogoditi što je unutra.

Slanutak je ključni sastojak u Mediteranskoj kuhinji, kao i kuhinji Bliskog Istoka. Od tamo možda potječe, ali je danas rasprostranjen po cijeloj kugli zemaljskoj. Iako je Indija najveći proizvođač slanutka, kolač od slanutka koji je danas pred vama izvorno potječe iz Meksika, gdje njega i ostale slastice od ove sitne grahorice možete pronaći pod nazivom pasteles de garbanzo.

Neutralnog okusa, slanutak je pogodan za svaku vrstu jela. Bogat proteinima, slanutak je često prisutan u prehrani vegetarijanaca. Široka mu je primjena u slanim jelima, kao dodatak varivima, u salatama, ali i kao baza za razne ukusne namaze. Tu je i osobito cijenjeno brašno od slanutka koje se koristi za pripremu raznih jela poput grickalica, medaljona, umaka i slatkiša. A i aquafaba, tekućina dobivena iz slanutka se može koristiti kao zamjena za bjelanjak ili u pripremi sladoleda.

Da se vratim na sami kolač… Vjerujte da će vam biti pravo osvježenje u kuhinji u bilo kojem dijelu godine. Nisam pokušala, no ako želite još zdraviju verziju, umjesto šećera stavite med, a umjesto slatkog vrhnja, možete poslužiti grčki jogurt.

KOLAČ OD SLANUTKA

SASTOJCI:

  • 500g kuhanog slanutka
  • 100ml soka od naranče
  • 4 jaja
  • 150g šećera
  • 20g vanilin šećera
  • 7g praška za pecivo
  • 7g cimeta
  • 1 naranča – korica

ZA CIMET ŠEĆER:

  • 50 g kristal šećera
  • 5g cimeta

JOŠ:

  • tučeno slatko vrhnje
POSTUPAK

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Ocijeđeni slanutak samljeti. Dok se melje, postupno dodavati sok od naranče da olakša mljevenje. Slanutak mljeti dok ne postane glatka smjesa, skoro kao pire.
Smjesu prebacite u veću zdjelu i ostavite sa strane.

Cijela jaja pomiješati sa šećerima, dodati im koricu naranče te prašak za pecivo i cimet. Promiješati i sve dodati u pire od slanutka. Vilicom lagano miješati dok se ne sjedini u jednoličnu masu.

Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje. U njega izliti žitku masu i staviti u zagrijanu pećnicu na 1h15′ – 1h30′ – ovisno o pećnici. Ubodite čačkalicu, bitno je da izađe suha.

Pečeni kolač nakon desetak minuta izvadite iz kalupa, pospite cimet šećerom i ostavite da se ohladi do kraja.

Za posluživanje, kolač od slanutka režite na 1cm debele šnite. Na tanjur uz možete dodati žlicu-dvije tučenog slatkog vrhnja i posuti ga cimet šećerom i/ili dodati neko voće po želji. Ananas dobro ide uz ovaj kolač.

NAPOMENE:

  • Koristila sam pravokutni kalup za kruh, od 15cm dužine
  • Slanutak možete kuhati sami ili kupiti već kuhani, samo ga dobro ocijedite prije pripreme kolača. Ako ga kuhate, obavezno ga namočite u vodi večer prije i ne zaboravite da će zapravo udvostručiti svoju masu nakon namakanja
  • Slanutak možete samljeti ili u multipraktiku, ili štapnim mikserom ili po starinski, u nekoj vrsti mlina/drobilice za hranu
  • Ako imate spremljenu koricu naranče, možete umjesto svježe cijeđenog soka naranče staviti kupovni. Ili ih pomiješati, ako svježeg nemate dovoljno
  • Kolač od slanutka sam pekla sam na običnom grijaču, bez ventilacije
  • Ako vam tijekom pečenja vrh počne previše tamniti (meni je nakon cca 45 minuta), na vrh stavite papir za pečenje i nastavite peći
  • Kolač čuvajte u frižideru

Dobar tek!

Ovaj i ostale recepte možete pronaći na https://www.slatkaradionica.hr/
WRITTEN BY
Vesna Nakić
Slatka Radionica je obrt za proizvodnju slastica smješten u Skradinu, prekrasnom pitoresknom gradiću na ulazu u NP Krka, koji je s radom počeo 2017. godine. U radu koristimo prirodne sastojke, bez industrijskih proizvoda i zamjesa te se trudimo čim više koristiti domaće proizvode tamo gdje je to moguće. Kvalitet je uvijek iznad kvantiteta. Zvuči idilično, ali nije. Samo volimo raditi dobre i ukusne slastice, kako izvana, tako i iznutra. Sve recepte možete pronaći na www.slatkaradionica.hr.