Žudite li za ugodnim proljetnim temperaturama usred zime, Cipar je pravo odredište za provesti vikend i pobjeći iz hladnog i tmurnog Zagreba. Otprilike dva sata avionom trebat će vam da dođete na aerodrom u Pafosu, a onda svega 15 minuta taksijem do grada. Na vašem satu bit će jedan više nego li u Zagrebu, no zato ćete se pri povratku doma vratiti u ‘prošlost’.
Jeftin let i (ne)planirano razdvajanje
Dvije povratne avionske karte stajat će vas gotovo kao ručak u nekom od zagrebačkih restorana. Cijene putovanja Ryanairom variraju, a mi smo svoje karte kupili svega četiri dana prije polaska i platili ih 125 eura. Da smo ih kupili samo dan ranije prošli bismo za 10 eura jeftinije. No zato smo uštedjeli na sjedalima i postali dio Ryanairove statistike koja kaže da su u prošloj godini razdvojili čak 2,8 milijuna parova koji nisu htjeli platiti 8 eura više da bi sjedili zajedno – haha.
Doduše, gledali smo mi i opciju nadoplate sjedala i bila je cca 12-15 eura po osobi po letu, no na kraju smo for free sjedili zajedno na oba leta. ‘Škrtošću’ putnika našalili su se iz Ryanaira na Instagramu početkom prosinca 2024., kada su i sve one koji putuju u jeansu (uključujući i nas) nazvali ni manje ni više nego psihopatima.
Samo s ručnom prtljagom!
Dakle, putovali smo samo s ručnom prtljagom (oboje u trapericama haha) u koju smo uspjeli utrpati toliko toga da ni sama ne vjerujem da smo negdje uspješno otputovali s osrednjom ručnom torbom i ruksakom. No lako je to kad putuješ na suncem okupanu destinaciju i temperature koje su se samo kasnije navečer i rano ujutro spuštale ispod 18 stupnjeva.
Danju je bilo 20 i više, na trenutke čak toliko toplo da sam nekoliko sati provela u tankoj haljini na bretele. Bila je kasna jesen, sam kraj studenoga i bilo je lako prepoznati turiste u Pafosu. Naime, bili su odjeveni kao da je ljeto, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da su među njima najbrojniji Britanci. Čak su i djeca (turista) hodala u ljetnim opravicama i sandalama. Možda po mom mišljenju malo prehrabro, jer zna zapuhati pa sam i sama stalno pri ruci imala dugi rukav.
Povijest na svakom koraku
Bio je petak i taj prvi dan kada smo i stigli u Pafos odlučili smo provesti razgledavajući arheološka nalazišta po kojima je ovaj grad itekako poznat.
Prvo smo šetnicom uz more došli do najprepoznatljivije znamenitosti grada, tvrđave Pafos, koje je izvorno bila bizantska utvrda sagrađena s ciljem zaštite luke. Želite li ući morate prijeći mostić, a popnete li se na krov, uživat ćete u umirujućem pogledu na panoramu lučkog područja i otvorenog mora.
Okusi Cipra – od halloumija do kraljevskih meza
Na putu prema tvrđavi ručali smo u jednom od restorana uz more te uživali u tradicionalnoj ciparskoj hrani. Kad negdje putujemo cilj nam je isprobavati lokalnu hranu i premda su nam svi ti restorani uz obalu izgledali isto i pomalo turistički (baš kao i ne baš lijepa brojna apartmanska zdanja), odabir nas nije prevario. Isprobali smo sir halloumi, sočne mesne rolice zamotane u svinjsku mrežicu – sheftalia, poslužene uz pita kruh, tzatziki i svježe povrće. Naručili smo još nekoliko umaka s pita kruhom, no osim što nam je to bilo previše, s time nas nisu pretjerano oduševili.



No makar smo siti narednih nekoliko sati proveli šetajući i istražujući arheološko nalazište Nea Paphos. Ulaznica za dvoje stoji 9 eura. Sadrži većinu važnih starogrčkih i rimskih gradova, a među najvažnijim tu su četiri rimske vile: Dionizova, Aionova, Tezejeva i Orfejeva kuća. Izvrsno očuvani podovi od mozaika posebno će oduševiti ljubitelje ovakvih nalazišta, koje se s pravom nalazi na popisu UNESCO-ove svjetske baštine.



Laganom šetnjom unutar nalazišta doći ćete i do impresivnog svjetionika te ostataka rimskog kazališta, a uđete li u neku od ‘špilja’, mogli biste poput nas imati nimalo ugodan bliski susret sa šišmišem. Hodajući prema hotelu u kojem smo bili smješteni, naišli smo na impresivne ostatke ranokršćanske bazilike koja je također dio kompleksa Nea Paphos, baš kao i Grobnice kraljeva koje smo posjetili idući dan.
Noćenje u Pafosu – luksuz ili budžet opcija?
Te dvije noći spavali smo u modernom i adults only M Boutique hotelu, no želite li uštedjeti radije pronađite neki od povoljnijih privatnih smještaja, kojih ima na pretek, a i puno je novih gradilišta u samome gradu pa će ih s vremenom biti i više. Sam hotel nas je oduševio, lokacijom i divnim uređenjem, preljubaznim osobljem, prostranim suitom, noćnim rooftop barom, velikim bazenom pored kojeg su se (vjerojatno Englezi ) čak i sunčali tijekom dana, a ponajviše fenomenalnim doručkom.
Ono što odmah dobijete na velikom etažeru su razni dipovi, sir, kruh i salate. a zatim iz menija birate što ćete nakon toga jesti. Prvo jutro smo isprobali Green Shakshuku (zelena verzija Shakshuke) i Khachapuri (kruh sa sirom u stilu pizze calzone te uz to poširana jaja s raznim biljem, salata od šipka i spicy zeleni umak). Drugo jutro, Paphos Port (losos s citrusima, krumpir, ragu od špinata, poširana jaja i aromatizirani umak Holandez) i Mehane market (krispi palenta, šumske gljive,kozji sir, poširana jaja prelivena umakom Holandez te bilje). Na buffet stolu bio je izbor raznih slastica, a uz doručak, naravno i kava po izboru te svježe cijeđeni sokovi. Toliko prefine hrane da smo taj dan, uz nešto voća u međuvremenu, konkretno jeli tek za večeru.
A večera od prvoga dana itekako je vrijedna spomena. Kako u Pafosu ipak nismo bili prepušteni sami sebi, već u društvu članova obitelji koji zadnjih godinu dana tamo žive zbog posla, jeli smo u najstarijoj taverni u gradu – Hondros. Tamo smo isprobali čuvene ciparske meze. Naručili smo jednu riblju i dvije mesne, što je za nas četvero bilo previše. Uz to smo na preporuku divnog domaćina pili ciparsko vino Commandaria. Ambijent i hrana za svaku su preporuku, a cijene su otprilike kao i kod nas. Porcije uistinu velike. Inače, meze su jela u sljedovima, a već nakon drugog shvatite da niste baš sigurni hoćete li uspjeti pojesti išta od idućih.
Večeru za četvero platili smo cca 150 eura.
Grobnice kraljeva i vožnja na krivoj strani
Drugog dana nekoliko sati kroz jutro proveli smo razgledavajući Grobnice kraljeva. Riječ je o velikoj nekropoli s brojnim podzemnim grobnicama od kojih mnoge datiraju iz 4. stoljeća prije Krista. Isklesane su u čvrstim stijenama te se vjeruje da su bila grobna mjesta tamošnjih aristokrata i visokih dužnosnika do 3. stoljeća nove ere. I baš zbog svoje veličanstvenosti nose ime Grobnice kraljeva, premda tu uopće nisu pokopani kraljevi.








Neke od grobnica imaju dorske stupove te zidove oslikane freskama… U svakom slučaju za 2,5 eura po osobi uistinu ćete satima uživati u tim impresivnim arheološkim zdanjima. I pogledu na otvoreno more te, potrefi li vas prekrasno vrijeme. Velike su šanse da hoće! Cipar je jedan od najsunčanijih otoka Sredozemlja!
Nakon Grobnica malo smo se provozali gradskih ulicama i zaključili da se ne bismo tako lako naviknuli na vožnju lijevom stranom. To nam je bilo posebno neobično kad smo pješačili, jer pogled na krivu stranu ceste i nije baš najsigurnija opcija. Naime, nadvijate li se na cestu s krive strane dok provjeravate možete li ju prijeći, moglo bi vas pokupiti vozilo u prolazu.
Ostatak dana proveli smo razgledavajući star dio grada te družeći se s obitelji i prijateljima u njima omiljenom cafe i lounge baru Piedra. Tamo smo navečer i zamezili, a u međuvremenu brzinski škicnuli njihov Kings Avenue Mall da djeci kupimo po sitnicu.
Zadnje jutro smo nakon prefinog i obilnog hotelskog doručka još malo prošetali uz more i uživali u pogledu na pokojeg najupornijeg ribara te najhrabrije kupače. Oko 11 sati imali smo avion za Zagreb i prava je šteta što u jesenskim i zimskim mjesecima taj povratni let nije nešto kasnije. Doduše, želite li barem malo produžiti ostanak na Cipru, postoji linija u ponedjeljak rano ujutro iz Larnake koja je cca sat i pol udaljena od Pafosa. Nama je ta opcija ipak bila previše komplicirana.
Uostalom, i dva dana u Pafosu itekako su dovoljna za obilazak svih bitnih znamenitosti te uživanju u ciparskoj kulturi, srdačnim lokalcima i fenomenalnoj hrani. I društvu članova obitelji, zbog kojih ćemo se u Pafos sigurno vratiti.
Tekst napisala Josipa Scotti Čavlina