Međimurska gibanica: Kraljica okusa hrvatske kuhinje

Međimurska gibanica je jedan od slatkih klasika i spada u Nacionalna jela Hrvatske kuhinje.

By
Vesna Nakić
Objavljeno 19.01.2025.

Međimurska gibanica je jedan od slatkih klasika i spada u nacionalna jela hrvatske kuhinje. Svaki od četiri sloja (orah, sir, mak i jabuke) sam za sebe bi bio dovoljan da uživate u bogatstvu okusa, ali ovako ih spojiti u cjelinu – zbilja jedinstveno i usudim se reći, božanstveno.

Znate li koja je razlika između međimurske i prekmurske gibanice? Često ih se zna miješati. Jesu slične, ali u kratkim crtama, prekmurska gibanica ima osam slojeva, na dnu ima prhko tijesto i umjesto svježeg kravljeg sira se koristi skuta.
Kod nas doma, međimurska gibanica spada valjda u top 5 najdražih kolača i koliko god netko možda rekao da je taman za ovaj zimski period godine jer je teška, bogata, kalorična itd, ne bih se složila. Nikad nije krivo vrijeme za međimursku gibanicu!

Malo se treba poigrati s pripremom, ali sve sa slaganjem ne traje duže od sat vremena.

Ako je već niste jeli, ili ste je jeli ali se još niste okušali u pripremi, nadam se da ćete se odvažiti. Osim što ne možete pogriješiti, vrijedi svake minute truda!

SASTOJCI:
  • 1 paket kora za savijače od 500g

1. NADJEV ORASI:

  • 240g oraha
  • 100g šećera
  • 150ml mlijeka
  • 20ml (2 žlice) ruma

2. NADJEV SIR:

  • 500g svježeg sira
  • 120g šećera
  • 20g vanilin šećera
  • 4 jaja M vel. (3 jaja L vel.)
  • malo soli
  • 1 limun – korica

3. NADJEV MAK:

  • 200g maka
  • 100g šećera
  • 270ml mlijeka

4. NADJEV JABUKA:

  • 650g očišćenih jabuka
  • 60g šećera
  • 10g cimeta
  • grožđice (po želji)

JOŠ:

  • 100g maslaca
  • 30-50g šećera
  • ili 200g kiselog ili slatkog vrhnja
POSTUPAK:

Za nadjev od jabuka: jabuke očistiti, narezati na četvrtine i svaku četvrtinu na šnitice. Dodati šećer, cimet i grožđice. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji.

Za nadjev od oraha i maka je isti postupak. Zakuhati mlijeko, ubaciti sve sastojke u njega, dobro promiješati i ostaviti sa strane.

Za nadjev od sira: sve sastojke ubaciti u zdjelu i pjenjačom miješati dok se ne dobije jednolična smjesa.

Pećnicu upaliti na 180°C. Dok se pećnica grije, složiti gibanicu.

SLAGANJE:

Nadjevi se stavljaju redoslijedom ispisanim u receptu.

Kore za savijače podijeliti na 5 dijelova. Između svakog sloja kora, tanko ih premazati uljem da se kasnije ne bi odvajale.

  • Na dno pleha staviti prvi dio kora. Ravnomjerno rasporediti nadjev od oraha. Na njega staviti drugi dio kora.
  • Nadjev od sira
  • Na njega pažljivo staviti treći dio kora
  • Nadjev od maka  
  • Na njega staviti četvrti dio kora
  • Nadjev od jabuka
  • Na njega staviti zadnji dio kora
  • Po vrhu posuti šećer i rasporediti komadiće maslaca ili razmazati vrhnje – po željama

U zagrijanoj pećnici peći 45-50′, ovisno o jačini pećnice. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći te poslužiti.

NAPOMENE:

  • Recept je predviđen za kalup 25x35cm i pekla sam u normalnoj pećnici, bez ventilacije
  • Provjerite koliko kora bude u paketu. Shvatila sam da u ovima što kupim obično bude 13kom i podijelim ih na 5 dijelova. Tri kore stavljam prije i poslije nadjeva od sira, jer je nadjev relativno rijedak, kao i na vrh. Između svih ostalih slojeva stavljam po dvije kore
  • Obzirom na pleh, svaku koru moram presaviti, tako da od dvije kore zapravo dobijem tri sloja. Ali nemojte zbog toga smanjivati broj kora! Potrebni su ti, nazovimo ih, međuslojevi
  • Nadjev od maka rasporedite, ili možda bolje reći „razbacajte“ u male hrpice po kori, da ga bude lakše razmazati i da ne „upada“ u sir ispod njega
  • Probala sam raditi i tako da mak stavim na dno jer je njega najteže razmazati, ali onda se slojevi ne vide lijepo, a šteta je ne pokazati ih
  • Jabuke dobro ocijedite prije stavljanja
  • Obično ih režem na komade 5x5cm, što je prilično izdašno, možete i na manje, ali ih nemojte rezati kao kolač tipa mađarice, londonera i sl. odnosno u „štapiće“, jer to baš i ne trpi
  • Što se tiče vrha, probala sam sve varijante. Netko voli staviti slatko vrhnje, netko kiseli, netko u kiselo vrhnje voli dodati malo šećera… dakle varijante postoje. Meni je najdraže na vrh staviti komadiće maslaca i posuti šećerom. Kora poslije pečenja bude baš lijepo hrskava
Ovaj i ostale recepte možete pronaći na https://www.slatkaradionica.hr/

WRITTEN BY
Vesna Nakić
Slatka Radionica je obrt za proizvodnju slastica smješten u Skradinu, prekrasnom pitoresknom gradiću na ulazu u NP Krka, koji je s radom počeo 2017. godine. U radu koristimo prirodne sastojke, bez industrijskih proizvoda i zamjesa te se trudimo čim više koristiti domaće proizvode tamo gdje je to moguće. Kvalitet je uvijek iznad kvantiteta. Zvuči idilično, ali nije. Samo volimo raditi dobre i ukusne slastice, kako izvana, tako i iznutra. Sve recepte možete pronaći na www.slatkaradionica.hr.