Imamo recepte za domaće paštete koje će obogatiti blagdanski stol

Za vas smo isprobali napraviti nekoliko vrsta domaćih pašteta koje jednostavno nismo mogli prestati jesti. Stoga, donosimo vam recepte i želimo vam dobar tek!

By
Anja Mihaljević
Objavljeno 15.12.2024.

Božić je pred vratima, a mnogi već razmišljaju o slasnim delicijama koje će obogatiti blagdanski stol. Francuska salata, pečenje, purica i mlinci, neki su od klasika koje ćete poslužiti na obiteljskom ručku. No, možda želite ove godine i nešto promijeniti te dodati novih recepata? Ili imate druženje s prijateljima pa ih želite zadiviti svojih kulinarskim umijećem? Za vas smo isprobali napraviti nekoliko vrsta domaćih pašteta koje jednostavno nismo mogli prestati jesti. Stoga, donosimo vam recepte i želimo vam dobar tek!

Pašteta od tune

Sastojci:

  • Tuna u komadićima ulja
  • Sol
  • Papar
  • Slatka paprika
  • Tri režnja češnjaka
  • Kiseli krastavci
  • Sok od limuna
  • Peršin
  • Maslinovo ulje
  • Senf
  • Majoneza
  • Maslac

Postupak:

Ocijedite tunu i stavite je u blender. Zatim dodajte pola male žličice senfa, češnjak, dvije žličice maslinovog ulja, pola žličice maslaca, kiselih krastavaca po ukusu, ali otprilike pet krastavaca srednje veličine. Dodajte sol, papra i slatke paprike po želi, otprilike prstohvat te žličicu soka od limuna. Na kraju dodajte peršin, najbolje je svježi, no ako imate uz vrećice i njega možete koristiti te dvije do tri velike žlice majoneze. Ako želite možete i manje ili više, ovisno o vašem ukusu. Sve zajedno izblendajte i to je to!

Guacamole namaz

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • Češanj češnjaka
  • Prstohvat soli i papra
  • Sok od limuna
  • Maslinovo ulje
  • Peršin
  • Korijander
  • Cherry rajčice
  • 1 veliki luk

Postupak:

Ovaj recept možete napraviti na dva načina – jedan način je da napravite paštetu od svih sastojaka, a drugi da napravite umak s komadićima povrća.

Za oba recepte na sitne komadiće izrežite avokado, rajčice ili cherry rajčice, luk, peršin, korijander. Žlicu maslinovog ulja uz začine pomiješajte i stavite u posudu. Možete ih sve izblendati kako biste dobili savršenu paštetu ili zdrobiti i promiješati vilicom da se još komadići povrća osjete.

Ako guacamole volite više kao umak – onda ponovite cijeli postupak i samo promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ovakav umak je odličan uz filmsku večer s nachosima.

Humus s grčkim feta sirom

Sastojci:

  • 2 limenke slanutka
  • 100 grama feta sira
  • 150 grama baby špinata
  • 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
  • Malo cimeta

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju, sve pospite s još malo cimeta.

Namaz od graha

Sastojci:

  • 300 grama graha iz konzerve
  • 1 veliki ili 2 manja luka
  • 2 žlice bučinog ili maslinovog ulja
  • sol i papar po želji
  • Sjeckani peršin za ukras

Postupak:

Dobro procijedite grah, možete ga i oprati te stavite u posudu. Zatim dodajte žlicu do dvije bučinog ili maslinova ulja, posolite i popaprite po želji i sve izmiksajte ili pasirajte vilicom. U namaz možete dodati češnjak nasjeckan na sitno te po želji luk. Luk narežite na kriške, pa pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast i ne dobije smeđu boju. Na kraju namaz pospite peršinom.

WRITTEN BY
Anja Mihaljević
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.