Slavonija i Podravina, neočekivano ukusna: kuglof od bundeve savršen za blagdanski stol

Najbolja su ona jela koja okusima i mirisima vraćaju u djetinjstvo, bude uspomene na toplinu doma i pozitivne emocije.

By
She Hr
Objavljeno 08.12.2024.

Najbolja su ona jela koja okusima i mirisima vraćaju u djetinjstvo, bude uspomene na toplinu doma i pozitivne emocije. A baš bi se tako moglo opisati gurmansko putovanje Virovitičko-podravskom županijom u kojoj se susreću Slavonija i Podravina, dvije poznate kulinarske regije.  

U ovom tradicionalno poljoprivrednom kraju i sve atraktivnijoj turističkoj destinaciji, inspiracija za neodoljive božićne kolače pronalazi se na svakom koraku – u savršenim pekmezima, domaćim orasima, iznimnim lješnjacima, bundevama svih oblika i veličina… Sve domaće i kvalitetno, mami i miriše, a recepata u bakinim bilježnicama bezbroj.

Oni kreativniji i prirodno nadareni pripremaju zavodljive moderne varijante poput, kremastih čokoladnih pralina ili šarenih monoporcija, no temelj je uvijek isti – lokalne namirnice koje čine razliku.

Slastice u Dvorcu Janković
Foto Matija Turkalj

Za sladokusce koji se ovog adventa žele odmoriti i opustiti predlažemo putovanje atraktivnom Plemićkom rutom Slavonije i Podravine. Otkrit ćete čarobne dvorce, kurije i ljetnikovce, uživat ćete u savršenom miru i dozi luksuza. Uz neodoljivi kolač i omiljeni napitak možete predahnuti u Dvorcu Janković, danas modernom Centru za posjetitelje s 30 komfornih soba u Suhopolju, heritage hotelu Kurija Janković u Kapeli Dvoru ili u restoranu na Pustari Višnjica…

A ako ovog adventa ipak želite ostati kući i u božićno jutro servirati kuglof, pripremite ga po receptu koji stiže iz Slavonije i Podravine. Uživat ćete u svakom zalogaju.

Dvorac Janković, Suhopoljle
Foto Matija Turkalj, izvor TZ VPŽ
Recept za kuglof od bundeve

Sastojci:

  • 190 g brašna
  • 1 žličica sode
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1,5 žličica cimeta
  • pola žličice soli
  • 175 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 250 g pirea od bundeve
  • 40 g sitno sjeckanih oraha

Priprema:

Bundevu ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati desetak minuta. Skuhanu bundevu ocijedite, napravite pire i ohladite ga. U posudi zajedno prosijte brašno, sodu, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj posudi najprije izmiksajte ulje i šećer te nastavite miksati uz postupno dodavanje jednog po jednog jaja, a potom i smjese s brašnom. Na kraju umiješajte pire od bundeve i oraha.

Smjesu izlijte u prethodno namašćen kalup (smjesa je za kalup od 20 cm) i pecite kolač u ugrijanoj pećnici na 190 stupnjeva Celzijevih od 30 do 40 minuta.

Sretan Božić!

WRITTEN BY
She Hr