Superhrana za sjajnu kožu: namirnice koje potiču prirodnu ljepotu

Donosimo vam top pet namirnica koje biste trebali konzumirati kako bi vam koža bila što blistavija, elastičnija i zdravija.

By
Anja Mihaljević
Objavljeno 19.08.2024.

Kako održati kožu lica i tijela što duže što mlađom vječno je pitanje. Nažalost, eliksir mladosti još uvijek ne postoji, ali zato su tu razni načini kako održati kožu što mlađom kako starimo. Jedan od takvih načina jest odabir određenih namirnica koje su pune vitaminima i antioksidansima koji pozitivno utječu na kožu. Stoga, donosimo vam top pet namirnica koje biste trebali konzumirati kako bi vam koža bila što blistavija, elastičnija i zdravija.

1. Trešnje i bobičasto voće

Trešnje i bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode, maline i kupine, spadaju u voće koje sadrži najviše antioksidansa. Antioksidansi pomažu spriječiti prerano starenje kože smanjujući štetne učinke slobodnih radikala. Inače, slobodni radikali su toksini koje proizvodi tijelo ili se nalaze u okolišu. To su nestabilne molekule koje oštećuju DNK u stanicama tijela, a prekomjerne količine slobodnih radikala uzrokuju oštećenje stanica i s vremenom ubrzavaju proces starenja kože.

2. Masna riba

Masna riba poput tune, lososa i sardina bogata je esencijalnim masnim kiselinama. Ove esencijalne masne kiseline pomažu obnoviti stanične membrane, čime čine kožu elastičnijom. Prisutnost esencijalnih masnih kiselina također pomaže u proizvodnji kolagena kojeg tijelo nakon 25. godine života prestaje proizvoditi za 1.5% godišnje. Kolagen je ključna komponenta vezivnog tkiva te potiče zdravu i elastičnu kožu.

3. Avokado​

Avokado je voće bogato vitaminom C i vitaminom E. Oba su ova vitamina poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Konkretno, vitamin C pomaže smanjiti upalu kože i optimizirati proizvodnju kolagena. To zauzvrat poboljšava tonus kože i smanjuje bore.

Osim izravnog konzumiranja hrane, možete razmisliti o korištenju proizvoda za kožu koji sadrže ekstrakt ulja avokada, za koje se također pokazalo da potiču hidrataciju, elastičnost i glatkoću kože.

4. Rajčica

Likopen, još jedan snažan antioksidans, daje rajčicama jarko crvenu boju. Studije su otkrile da likopen može zaštititi kožu od štetnih sunčevih UV zraka, glavnog uzroka bora. Za razliku od većine voća koje je najbolje jesti sirovo kako bi se smanjio gubitak hranjivih tvari, rajčice postižu svoj maksimalni antioksidativni učinak kada su izložene toplini tijekom kuhanja.

Rajčice su također bogate beta-karotenom. U tijelu se beta-karoten pretvara u vitamin A, koji ima ključnu ulogu u regulaciji kože.

5. Zeleni čaj

Tekućina je važna za održavanje stanica hidriranima. Dobra hidracija pomaže hranjivim tvarima i vitaminima da prodru u stanice i, obrnuto, toksinima da izađu iz tijela. Uobičajena preporuka je piti najmanje osam šalica tekućine dnevno. Tekućina bi idealno trebala biti niskokalorična, bez dodanog šećera, kako bi se izbjeglo nepotrebno debljanje. Stoga, osim vode, odlična opcija je i zeleni čaj. Nedavno su studije pokazale da zeleni čaj može poboljšati stanje kože zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim učincima.

Ne zaboravite da su u konačnici dobro uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba, dovoljno sna i dobro upravljanje stresom ključni za zdravu, blistavu kožu. Također, ukoliko ste ljubitelj skincare kozmetike i beauty tretmana, odabirite samo one koji odgovaraju vašoj koži.

U ovom postu: istaknuto, koža, ljepota
WRITTEN BY
Anja Mihaljević
Tijekom školovanja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu osnovala je Udrugu za promicanje inkluzija osoba s invaliditetom Mogu sve. Po završetku školovanja zapošljava se kao novinarska, a potom u marketingu. Danas je vlasnica marketinške agencije, ali i dalje piše kolumne te se bavi novinarstvom.