Ako vam nedostaje ideja za short city break, imamo prijedlog. Celje, za mnoge još uvijek neotkriveni slovenski biser, nalazi se na sat i pol od Zagreba. Dobra vijest je da vam neće trebati vinjeta, a cijela obitelj će se sjajno provesti. Što raditi u Celju, po čemu je posebno i što nudi, otkrila je mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje.
Kada bi vas netko pitao kako provesti dan u Celju, što biste mu predložili?
Počinjemo pozdravom na Krekovom trgu pored Celjskog doma i hotela Europa, jednog od najstarijih hotela u Sloveniji te selfijem uz kip Alma M. Karlin, svjetske putnice i influencerice svog vremena. Zatim krećemo na kratku šetnja starom gradskom jezgrom, gdje ćete saznati kako izgleda kada se na jednom mjestu susreću naslijeđe antike, tajanstveni srednji vijek i moderno doba. Potom možete birati između otkrivanja grada pod gradom ili učenja o povijesti fotografije u novootvorenoj Foto kući Pelikan.
Slijedi okrjepa u bistrou Lalo uz chefa Marka Pavčnika, dobitnika Michelinove zvjezdice. Poslijepodne je na rasporedu odlazak u najveći srednjovjekovni dvorac u Sloveniji. Celjski dvorac fascinira pričom o grofovima Celjskim, najmoćnijoj plemićkoj i vladarskoj obitelji koja je živjela u Sloveniji te impozantnim pogledom na Celje i Celjsku kotlinu.
Imate sve više gostiju iz Hrvatske. Što se Hrvatima najviše sviđa?
Broj posjetitelja iz Hrvatske u Celjskom dvorcu u prvih pet mjeseci ove godine veći je za 29 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Sličan rast zabilježen je i u Tehnoparku Celje, koji najčešće posjećuju obitelji, Muzeju novije povijesti Celja, Pokrajinskom muzeju i restoranima u gradu. U toplijim mjesecima dobro je posjećena najveća kuća na drvetu u Sloveniji i, naravno, događanja na otvorenom u sklopu programa Ljeto u Celju. Jedan od vrhunaca je tradicionalni Srednjovjekovni dan koji se održava zadnju subotu u kolovozu.
Omiljena ste destinacija svih tipova turista, od parova do većih grupa, a posebno vas vole obitelji s djecom. Kako će se najmlađi provesti u Celju?
Dok šeću starom gradskom jezgrom i uživaju u prirodnom sladoledu, pozivamo obitelji da posjete prvi i jedini dječji muzej u Sloveniji, Hermanov brlog. Ujedno, na izložbi Live in Celje posjetitelji mogu razgledati slikovitu ulicu obrtnika, a neizostavan je i posjet Tehnoparku, prvom i najvećem parku znanosti, tehnologije i inovacija u Sloveniji. U TIC-u Celje mogu se okušati u jednoj od interaktivnih igrica, otići u Kućicu na drvetu i istražiti Gradsku šumu uz kartu sa zanimljivim zadacima i izazovima. Do Celjskog grada možete pješice uređenom stazom pelikana, Celebusom ili biciklom i automobilom. U dvorcu vikendom možete posjetiti dvorsku tiskaru i pogledati animacijske programe Žive povijesti, kojima Institut Celeia Celje oživljava i čuva baštinu dvorskog života u srednjem vijeku. Za ugodnu šetnju i mirno poslijepodne preporučujemo i posjet Šmartinskim jezerima, našoj zelenoj oazi, a za adrenalinske doživljaje obližnjoj Celjskoj koči.
Grad vrvi zanimljivim ličnostima poput Alme M. Karlin, Josipa Pelikana ili Alfreda Nobela, a priče o njima zaintrigirat će svakoga. Postoji li još koja zanimljiva osoba čiju priču nismo čuli?
Uz navedene ličnosti, grofovi Celjski svakako su obilježili povijest grada. Barbara Celjska, rođena Celjanka, bila je supruga ugarskog, njemačkog i češkog kralja te cara Svetog rimskog carstva Sigismunda Luksemburškog. Obitelj grofova Celjskih dala je i jednu od najvećih ljubavnih priča između grofa Friderika Celjskog i nježne ljepotice Veronike Desinićke. Po njoj je nazvan i spektakularni mjuzikl koji se i ove godine s četiri izvedbe vraća u Celjski dvorac.
Posjet novootvorenoj Foto kući Pelikan svojevrsno je putovanje kroz povijest grada kroz objektiv fotografa Josipa Pelikana. Osim toga, postoji i mogućnost privatnih foto shootinga u ambijentu i kostimima iz vremena kultnog celjskog fotografa. Možete li nam reći više o tome?
Iznimna je ostavština fotografa Josipa Pelikana, a njegove fotografije odraz su vremena u kojem je živio i radio. Kuću u Razlagovoj ulici izgradio je fotograf Johann Martin Lenz iz Celja, koji je u produžetku napravio stakleni salon. Kuću je unajmio, a zatim i kupio Josip Pelikan 1919. godine. Osim portreta, bavio se i dokumentarnom, industrijskom i arhitektonskom fotografijom. Bio je kroničar Celja i okolice. Godine 1994. Općina Celje otkupila je stakleni fotografski atelje, obnovila ga i predala na upravljanje Muzeju novije povijesti Celje kao kulturno-povijesni spomenik od državnog značaja.
Stakleni fotografski studio i danas je jedan od rijetkih u Europi. Osim toga, u sklopu muzejskog kompleksa sada je i potpuno obnovljena Foto kuća Pelikan u kojoj možete prošetati kroz povijest fotografije od početka 20. stoljeća do danas. Izložena su dva originalna fotografska studija, stakleni i električni, što je jedinstveno u svijetu. Nigdje u Europi ne možete vidjeti dva studija u jednoj kući. U kući se nalazi i stan u kojem je Pelikan živio, a prikazuje kulturu stanovanja prošlog stoljeća. Galerija Božena u suterenu otvorena je 2022. godine. Ime je dobila po Pelikanovoj kćeri, a namijenjena je isključivo za fotografije. Budući da su muzejski predmeti prezentirani “in situ”, razgledavanje je moguće samo u manjim grupama i uz vodstvo vodiča.
Kroz godinu organizirate brojne događaje čiji su glavni akteri kreativci. Na koje još načine surađujete s lokalnom zajednicom?
Lokalna zajednica jedan je od ključnih dionika u stvaranju pulsa grada po mjeri domaćih i turista. Općina Celje i Javna ustanova Celeia Celje svake godine objavljuju natječaje kojima podržavamo aktivnosti gradskih pružatelja usluga, lokalnih umjetnika, nevladinih organizacija i društava. Sadržaj potom integriramo u događanja koja podupiremo i koja se odvijaju tijekom cijele godine, a većina ih je besplatna i na otvorenom. Inkluzivnim djelovanjem jačamo kreativni sektor, pomažemo u promociji, a istovremeno otkrivamo brojne potencijale unutar lokalne zajednice.
Osim bogate kulturne i zabavne ponude, u Celju će uživati i gurmani. Koje specijalitete, osim ukusnih celjskih rolica, svakako moraju probati?
Ostanemo li kod slastica, onda je to svakako torta od višanja Europa koja se po identičnoj recepturi priprema više od pola stoljeća. Možete uživati u ukusnom doručku s domaćim delicijama u caffe baru Prešernova 15, brunchu u Bistrou Lalo chefa Marka Pavčnika, ručku od domaćih namirnica u Gostilni Oštirka ili Hotelu Europa te steakovima i specijalitetima s roštilja u Gostionici i pivnici Stari Pisker.
U gostionici Francl također možete uživati u brojnim specijalitetima. Posluje od 1895. godine, može se pohvaliti opsežnom vinskom kartom i izborom na Michelinovoj “selected” listi. Svake godine organiziramo i nekoliko gastronomskih uličnih festivala, krajem kolovoza festival Okusi Celja te u rujnu festivale Rol.Ce i Vin.Ce.