Bristolska ljestvica (stolice): Je li sve u redu s mojom stolicom?

Bristolska ljestvica stolice pomaže i liječnicima i pacijentima u komunikaciji i olakšava prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze, pa je dobro znati da postoji.

By
Lucija Biondić
Objavljeno 10.06.2024.

U kakvom je stanju naša probava, ali i općenito zdravlje organizma možemo ustanoviti već pogledom u – wc školjku. Stolica toliko toga može reći. Ako još niste stekli naviku baciti pogled na stolicu (kakicu ili drekec, upsić!) nakon obavljene nužde, vrijeme je da ju usvojite. Redovna i zdrava probava garancija je općeg dobrog stanja organizma. Problemi s probavom mogu biti pokazatelj nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Istraživanje dvojice liječnika, gastrologa Stephen Lewisa i Ken Heatona, iz bolnice Bristol Royal Infirmary u Velikoj Britaniji rezultirala su Bristolskom ljestvicom stolice (Bristol Stool Scale ili BSS) koja je prvi put objavljena 1997. godine u Scandinavian Journal of Gastroenterology. Danas je koriste pacijenti diljem svijeta kako bi liječnicima bez donošenja uzorka opisali stolicu.

Bristolska ljestvica stolice pokazuje je li sve u redu sa stolicom

Zahvaljujući istraživanju koje su proveli Lewis i Heaton liječnicima je danas lakše procijeniti koliko je vremena potrebno da hrana prođe kroz probavni sustav svakog pacijenta, kakva je nečija probava i koje su promjene nužne kako bi ona bila bolja kod svakog pojedinca. Bristolska ljestvica stolice feces opisuje kroz sedam tipova, a značajna je u detekciji konstipacije, dijareje i sindroma iritabilnog crijeva.

Tipovi stolice prema Bristolskoj ljestvici
TIP 1 upućuje na ozbiljnu konstipaciju

Tvrde, odvojene kuglice fecesa s kojima muku mučite, znak su ozbiljne nadutosti i konstipacije ili zatvora. Ovakva stolica dugo prolazi kroz probavni sustav tijekom koje vodu, koja bi bila sastavni dio fecesa, apsorbira debelo crijevo. Zato je stolica tvrda i suha. Najčešći uzrok je prehrana s premalo vlakana i nedovoljno tekućine. Međutim, uzroke možemo pronaći i u uzimanju lijekova, bolesti ili stresu.

TIP 2 upućuje na blaži zatvor

Stolica je formirana od nekoliko kuglica fecesa, no i dalje je kvrgava i postoji problem otežanog pražnjenja crijeva. Iako se radi o blažem obliku, ovakva stolica i dalje signalizira nadutost i zatvor, pa bi osim pojačanog unosa vlakana i tekućine u prehranu bilo dobro više vježbati.

TIP 3 pokazatelj je normalne stolice

Kompaktna stolica s pukotinama na površini smatra se normalnom prema Bristolskoj ljestvici.

TIP 4 je idealna stolica

Ako nešto možemo nazvati idealnom stolicom, onda je to stolica tipa 4 na Bristolskoj ljestvici: tanja kompaktna zmijolika glatka i mekana stolica koja ne stvara baš nikakve probleme prilikom pražnjenja crijeva.

stolica
TIP 5 je granična stolica – od normalne prema proljevu

Rubni tip stolice je tip 5 u kojem je stolica poput mekanih komadića fecesa s jasnim rubovima. Iako se još može smatrati u redu, ovakav tip može biti i pokazatelj probavnih tegoba koje upućuju na proljev ili dijareju. Osobama sa stolicom tipa 5 također može nedostajati vlakana, jer ona pomažu fecesu da bude kompaktan.

TIP 6 sugerira da se radi o lakšoj dijareji

Kašasta i pahuljasta stolica s neravnim rubovima znak je proljeva. Ovakva stolica prebrzo prolazi kroz probavni trakt, pa debelom crijevu ne ostaje dovoljno vremena da apsorbira tekućinu i formira čvršću stolicu. Uzrok proljeva može biti pokvarena hrana, unos bakterija ili virusa, ali i stres ili uzimanje lijekova.

TIP 7 je težak oblik proljeva

Potpuno vodena stolica bez čvršćih komada fecesa znak je ozbiljnog proljeva koji najčešće traje dan ili dva, pa prolazi ‘sam od sebe’. Ako češće imate stolicu tipa 6 ili tipa 7, potražite pomoć liječnika. Kronični proljev može značiti sindrom iritabilnog crijeva, Chronovu bolest ili ulcerozni kolitis.

Bristolska ljestvica stolice pomaže i liječnicima i pacijentima u komunikaciji i olakšava prepoznavanje simptoma i postavljanje dijagnoze, pa je dobro znati da postoji.

U ovom postu: istaknuto, stolica, zdravlje
WRITTEN BY
Lucija Biondić
Trenutke za pamćenje skuplja od 1981. godine. Kao srednjoškolka željela je biti rendžerica u nacionalnom parku, pa je studirala biologiju. Na prvom raskrižju odabrala je drugačije skretanje od očekivanog, pa je više od desetljeća bila urednica modnog portala, s posebnim guštom prateći i pišući o hrvatskoj modnoj sceni. Na drugom raskrižju odabrala je opet drugačije skretanje od očekivanog i postala freelance novinarka. Danas putuje, planinari, kuša i iskušava, testira i otkriva… I o tome pomalo kucka.