Božićna predjela i desert za prste polizati

Sir, pršut, jaja, povrće i zanimljivi umaci na blagdanskom stolu.

By
admin
Objavljeno 24.12.2010.

Ovo je nastavak prošlog članka u kojem je objavljeno glavno jelo. Na redu su prijedlozi predjela i jednostavnog deserta. Što se tiče predjela za Božićni ručak, predlažem ih nekoliko:

1. Zdrave grickalice: Namaz-umak od svježeg sira uz svježe povrće

Dok se čeka obrok, za one pregladnjele, svježe i zdravo predjelo je najbolje rješenje. Svježa mrkva, izdanci celera, paprika, krastavac ili koraba se narežu na tanke i dugoljaste prutiće te posluže u čaši i umaču u sirni namaz. Ova je kombinacija pravi hit za djecu i za goste koji redovito traže recept. I ovo se može narezati ranije te zatvoriti u plastičnu kutiju zbog održavanja svježine.

Potrebno je:

  • 1 kutija svježeg sira
  • 1 obični jogurt
  • svežanj vlasca (šnitlih, šnitlauh)

Ako nemate svježeg vlasca, koristite zamrznuti. Nikako nemojte uzeti suhi vlasac jer nema jednako dobar okus. Vlasac je potrebno sitno nasjeckati i pomiješati s ostalim sastojcima i posoliti. Provjeriti okus te poslužiti.

2. Ovčji sir na mediteranski

Odaberete ovčji sir (ili feta) narezan na kockice, u maslinovom ulju, s crnim maslinama, posut ružmarinom ili origanom.

3. Punjena jaja

Potrebno je:

  • jaja po želji
  • majoneza
  • luk, sitno nasjeckati
  • kapari
  • senf
  • peršinov list, sitno nasjeckati
  • curry prah
  • sol
  • papar

Priprema:

1. Kuhana jaja prepoloviti i oprezno izvaditi žumanjke.
2. Žumanjke zgnječiti, dodati malo majoneze, sjeckanoga luka, kapara, senfa, peršinova lista, malo curryja, papra i soli.
3. Dobivenom smjesom napuniti prazne bjelanjke. Preko jaja se može staviti i kuhane ili na češnjaku pečene škampe ili kozice. Varijanta je i napraviti umak bez da se vade žumanjci te poslužiti kao na slici.

4. Bresaola/goveđi pršut

Radi se o talijanskoj Bresaoli pripremljenoj na način koji podsjeća na carpaccio. Recept sam je od jednog prijatelja, velikog gurmana talijanskih korijena i tate troje djece. Točan je naziv Bresaola della Valtellina (zaštićenog je geografskog porijekla) a radi se o goveđoj šunki/pršutu sušenom na zraku. Kako se meso za Bresaolu uzima s vrata, a ne s noge goveda, najtočniji bi naziv bio goveđa vratina. No za ovo jelo dobro može poslužiti i svinjska vratina (po mogućnosti bez masnih dijelova) ili neko drugo sušeno goveđe meso.

Potrebno je:

  • 200 grama Bresaole, tanko narezane na kriške
  • 50 grama tvrdog sira: Parmesana, Grana Padano ili npr. Paškog Trapista
  • 2 žlice narezanog peršinovog lista (može i rukole)
  • 1-2 žlice balsamico octa
  • 1-2 žlice limuna
  • 2 žlice kvalitetnog maslinovog ulja
  • Sol, papar – po mogućnosti samljeti oboje svježe iz mlina



Priprema:

1. Bresaolu poslagati po tanjuru, te dodati tanko narezane kriške Parmesana, Gran Padana ili nekog drugog tvrdog i pikantnog sira.
2. Nasjeckati peršin te posuti po bresaoli i Grani
3. Pripremiti umak, uglavnom u omjeru ulje-kiselo 1:1 odnosno stavljam oko 1 žlicu limunovog soka, 1 žlicu balzamičnog octa te 2 žlice kvalitetnog maslinovog ulja. Tko jako voli ovakav umak (a nije ga teško jako voljeti), neka slobodno udvostruči količinu.
4. Posoliti i popapriti te poslužiti, najbolje uz bijeli kruh

Savjet:
Tko želi, peršin može zamijeniti rukolom. Grana Padano možete zamijeniti Pecorinom.

Napomena za limun:
Ako koristite balzamični ocat, uvijek je dobro dodati limunovog soka. On poboljšava okus balzamičnog octa i dodaje mu jednu vrlo svježu notu. Limunov se sok može pokapati po narezanoj i poslaganoj Bresaoli i ostaviti pola sata da se marinira i tada nastaviti postupak kao što je u receptu navedeno.

Desert:

Za desert je jednostavna, a fina kombinacija sladoled od vanilije preliven bučinim uljem i posut prepečenim bučinim košticama

U slast!

Marina kuharica

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment