Evo jednog prijedloga za originalnu i laganu užinu koju možete ponuditi i gostima. U Provansi i jugu Francuske je teško ne susresti se s tapenadom, koja je jedan od najpoznatijih predstavnika provansalske kuhinje. Tapenada je namaz, predjelo i ‘Amuse bouche’ ali i višestran dodatak jelima. Obično se kod tapenade govori i misli na namaz od maslina što je samo djelomično točno. Iako su glavni sastojak masline, radi se o namazu od kapara odnosno ime tapenade je izvedeno od provansalske riječi za kaparu: tapeno.
Dobra i sočna, te ne presuha tapenada će imati dobar omjer maslina i kapara te biti začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Neki u tapenadu stavljaju i češnjak, ali u pravoj tapenadi ga ne bi trebalo biti. Ali ono čega mora biti je filet slane srdele (inćuna) iz ulja.
Zelena tapenada
Potrebno je:
- 200 g crnih ili zelenih malina bez koštica
- 3-4 žlice kapara
- 1 filet srdele (inćuna) iz ulja
- Naribana korica bio-limuna, sok od polovice ili cijelog limuna
- 4-5 žlica kvalitetnog maslinovog ulja
- Svježe mljeveni papar i po potrebi sol
- 4-5 listova svježeg bosiljka
Priprema:
1. Usitniti masline i kapare te srdelu u mikseru, dodati limunov sok i koricu. Po želji dodati listove bosiljka.
2. Uz lagano miješanje (može i miksera) polako dodati maslinovo ulje te začiniti paprom i po potrebi solju.
Tapenadu možete raditi i s crnim maslinama.
