Koje voće je najzdravije?

Namirnice koje su glavni izvor antioksidansa.

By
admin
Objavljeno 25.07.2010.

Ove molekule su poput obrambenog raketnog sustava u našem tijelu, te spriječavaju štetu od molekula po imenu slobodni radikali.

Rade po sljedećem principu: kako biste disali, kretali se ili jeli, vaše tjelesne stanice pretvaraju hranu i kisik u energiju. Ove kemijske reakcije stvaraju štetne bioprodukte – slobodne radikale. Zapravo se radi o vrlo reaktivnim oblicima kisika kojima nedostaje jedan elektron i zato ga kradu od normalnih stanica, oštečujući DNK. Ova oštećenja pridonose velikom broju zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, gubitak pamćenja i rak.

Antioksidansi utječu na ovaj proces dajući slobodnim radikalima jedan od svojih elektrona kako bi ih stabilizirali. Ili se kombiniraju s njima te stvaraju različite, stabilnije komponente. Postoje također antioksidans enzimi koji pomažu slobodnim radikalima da reagiraju s ostalim kemikalijama i stvore sigurnije, netoksične supstance.

Od stotinu vrsta voća i povrća, koje je najbolje za nas? Odgovor: ono s najvećim ORAC faktorom. ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije slobodnih radikala.

Top 10 vrsta voća bogatog antioksidansima:

  1. Suhe šljive
  2. Grožđice
  3. Borovnice
  4. Kupine
  5. Jagode
  6. Šljive
  7. Naranča
  8. Crveni grejp
  9. Višnje
  10. Marelice

Metro-portal.hr

WRITTEN BY
admin

Leave the first comment